UNIQA osiguranje: Svi infrastrukturni objekti u Srbiji su osigurani

by Vesna Lapčić

Iako u Srbiji osiguranje objekata u izgradnji nije obavezno, svi infrastrukturni objekti u Srbiji su osigurani, i to ne samo objekti u izgradnji i montaži već se ugovaraju i osiguranja od odgovornosti prema trećim licima, koje obično predstavlja sastavni deo polise za izgradnju, ali i polise profesionalne odgovrnosti projektanata i nadzora. Ovo definitivno pobija prilično rasprostranjeno mišljenje da se o osiguranju misli tek kada se šteta dogodi, posebno kad je reč o vrednostima od više stotina hiljada, pa i miliona evra”, rekao je Đorđe Nedeljković, direktor korporativnog poslovanja UNIQA osiguranja na Kopaonik Biznis Forumu, na panelu posvećenom infrastrukturnim projektima i povezivanju.

On je dodao da su najugroženiji infrastrukturni objekti, kada govorimo o putevima i železnicama, oni koji imaju dosta tunela, mostova, useka, odnosno oni koji se izvode na nepristupačnim terenima. Osiguranje u ovoj oblasti već je postalo standardni element u ugovorima između investitora i izvođača gde se propisuje i obaveza ugovaranja osiguranja radova i odgovornosti prema trećim licima.

„Kad je reč o projektima izgradnje, osiguranje je i stvar odgovornosti prema društvu uopšte. Ukoliko se desi šteta trećim licima ona će najlakše biti nadoknađena iz osiguranja, a to vredi par promila vrednosti ukupne investicije, koliko iznosi veličina premije. Rizici koji dovode do najvećih šteta u našem regionu su elementarnie nepogode, a na našim prostorima posebno poplave, koje su sve učestalije – štete često iznose i po nekoliko stotina hiljada evra, u izveštajima svetskih osiguravača takođe se ističu rizici elementarnih nepogoda. Spisak rizika koji se mogu osigurati je dugačak, a neki od osnovnih su požar, građevinska nezgoda, prirodne nepogode, ljudska greška, krađa. Pored samih radova, osigurava se i postojeća imovina, oprema, skladišta, raščišćavanje ruševina itd. Retkost nisu ni štete prema trećim licima i njihovoj imovini“, rekao je Đorđe Nedeljković iz UNIQA osiguranja.

Nedeljković je upozorio da to što su radovi i odgovornost prema trećim licima osigurani ne znači da učesnici u projektu mogu da budu neodgovorni: preduslov da bi šteta bila isplaćena je da se radi u skladu sa pravilima struke i u skladu sa zakonom, što važi kako za izvođače tako i za nadzor i za sve učesnike u realizaciji infrastrukturnih projekata.

 

Related Posts