Top 10 US Fintech start up kompanija

by Vesna Lapčić

Fintech magazin je sastavio listu 10 najboljih fintech startupa sa sedištem u SAD, ograničenih na firme koje su u fazi serije A ili ranijoj fazi prikupljanja novca. Kompanije su poređane prema prikupljenom iznosu prema podacima Crunchbase.

Kako se navodi, američka startap scena je prevladala nedavnu ekonomsku i geopolitičku nestabilnost,  nepovoljnije uslove za prikupljanje sredstava, pa čak i globalnu pandemiju da bi bila tamo gde je danas.

10. CoinList
Prikupljena sredstva: 119,2 miliona dolara

CoinList sebe opisuje kao mesto „gde se pokreću novi kripto projekti“. Kripto platforma izdaje nove tokene za povezivanje blue-chip projekata sa hiljadama novih držača tokena. U stvari, startup sa sedištem u San Francisku nudi kompletan paket kripto investicionih proizvoda koji uključuju prodaju i distribuciju tokena do trgovanja, pozajmljivanja i kripto zalaganja. Zaista, korisnici mogu da trguju i čuvaju neke od najpopularnijih kripto žetona – uključujući Bitcoin i Eter – na CoinList-ovoj razmeni. Sama kompanija je nagrađena sa skoro 120 miliona američkih dolara podrške, uključujući nedavno povećanje od 100 miliona dolara iz serije A.

9. Sunday
Prikupljena sredstva: 124 miliona dolara

Sunday je napravio fintech aplikaciju koja se integriše sa POS softverom kako bi omogućila restoranima da prihvate moderne načine plaćanja od svojih kupaca. Tržište restorana u SAD vredi oko 900 milijardi dolara godišnje, predstavljajući nedelju kao ograničeno tržište za svoja pristupačna rešenja koja koriste QR kodove kako bi omogućila gostima da naruče za svojim stolom ili da naruče dok stoje u redu koristeći svoj pametni telefon. Tehnologija kompanije dolazi sa nekim prilično impresivnim pokazateljima učinka – uključujući povećanje od 10% u napojnicama, brže vreme obrade i povećanje potrošnje po potrošaču od 12%.

8. Rain
Prikupljena sredstva: 128,6 miliona dolara

Rain sa sedištem u Nešvilu, kao i drugi EVA provajderi, daje zaposlenima trenutni pristup novcu koji su već zaradili bez potrebe da čekaju isplatu, uz ugrađene mere zaštite kao što su ograničenja koliko radnici mogu da povuku pre nego što dođe plata.

7. Opto Investments
Prikupljena sredstva: 145 miliona USD

Opto Investments je osmislio rešenje za upravljanje bogatstvom zasnovano na tehnologiji koje služi nizu potpuno vrednih privatnih investicija dostupnih široj zajednici. Rezultat, kaže Opto, su bolji rezultati za savetnike i poboljšani odnosi sa klijentima. Nije ni čudo, dakle, što je u ovo vreme prošle godine uspela da prikupi 145 miliona dolara serije A runde po Crunchbase-u.

6. Arc Technologies
Prikupljena sredstva: 181 milion dolara

Misija iza kompanije Arc Technologies iz San Franciska bila je da se softverskim startupima pruži bolji način da prikupe kapital bez skupog razvodnjavanja i rizičnih dugova. Kako nastoji da postane „finansijski operativni sistem za softver“, Arc je izgradio brojne alate kako bi pomogao softverskim kompanijama da ostanu na vrhu svojih finansija. Samu kompaniju su osnovali izvršni direktor Don Muir i predsednik Nik Lombardo, koji je ranije radio u privatnom kapitalu, investicijama i konsaltingu pre nego što je krenuo i pokrenuo Arc 2021.

5. Edly
Prikupljena sredstva: 182,1 miliona dolara

Edtech Edly sa sedištem u Njujorku osmislio je rešenje za finansiranje otplate zasnovano na prihodima za studente koje nudi alternativni sistem plaćanja školarine. Za razliku od nekih drugih privatnih zajmodavaca, njemu nije potreban potpisnik i tvrdi da odobrava tri puta više kandidata od drugih privatnih davaoca kredita. Ovaj zahtev se pretvorio u 180 miliona dolara privatnog finansiranja za sam Edly, uključujući neimenovani krug poduhvata od 175 miliona dolara.

4. Passport
Prikupljena sredstva: 213,5 miliona dolara

Passport upravlja platformom za upravljanje mobilnošću koju koriste gradske vlasti i operateri parkiranja za obavljanje niza aktivnosti zasnovanih na plaćanju u okviru svojih lokalnih režima parkiranja – uključujući mobilna plaćanja, digitalne dozvole i prinudu na parkiranje. Usavršavanje u određenoj niši nije sprečilo startup sa sedištem u Severnoj Karolini da postigne rast i priznanje, obezbeđujući više od 800 klijenata i da se nađe na Deloitte Technology Fast 500 i Inc 5000 listi najbrže rastućih privatnih kompanija.

3. SellersFunding
Prikupljena sredstva: 274,6 miliona dolara

SellersFunding je izgradio sveobuhvatnu finansijsku platformu dizajniranu da ubrza rast e-trgovine. Napravljen imajući na umu prodavce na tržištu, brendove direktnog potrošača (DTC) i B2B preduzeća, SellersFi nudi integrisanu kontrolnu tablu koja omogućava trgovcima da rukuju svime, od finansiranja i plaćanja do poslovne analitike, na jednom mestu. Kompanija sa sedištem u Njujorku prikupila je 166,5 miliona dolara iz serije A u septembru 2021.

2. Steady Technologies

Prikupljena sredstva: 509,5 miliona dolara

Steady Technologies pruža institucionalna finansijska rešenja za menadžere stambenih nekretnina, pomažući vlasnicima da zaštite svoje investicije dok optimizuju svoj krajnji rezultat. Posebno vredne pažnje uključuju funkciju Rent Advance, koja omogućava stanodavcima plaćanje zakupnine do 12 meseci unapred; kao i osiguranje od neizmirenih obaveza zakupnine koje štiti od neplaćanja taksi od strane stanara. Sa impresivnom podrškom u iznosu od više od 500 miliona američkih dolara. Kompanija se nalazi u Donjem Menhetnu.

1. Secfi

Prikupljena sredstva: 707 miliona dolara

Secfi radi na obezbeđivanju planiranja kapitala, finansiranja opcija akcija i upravljanja bogatstvom zaposlenima u startap firmama. Izgrađeni od strane osnivača sa iskustvom u procesu pokretanja, oni razumeju izazove sa kojima se suočavaju kompanije u nastajanju i koliko je teško njihovim zaposlenima da znaju kako da upravljaju novčanim proizvodima kao što su akcije ili opcije za akcije. Najveći deo Secfi-jevog uspeha u ekosistemu prikupljanja sredstava sastojao se od finansiranja dugova, što mu je omogućilo da pomogne 30.000 startap zaposlenih i obezbedi 48 milijardi dolara kapitala na platformi.

Related Posts