Stvara se najveća afrička nebankarska finansijska institucija

by Vesna Lapčić

Sanlam, najveća kompanija za nebankarske finansijske usluge u Africi, i Allianz, jedan od vodećih svetskih osiguravača i menadžera imovine sa vekovnom istorijom u Africi, složili su se da kombinuju svoje sadašnje i buduće operacije širom Afrike kako bi stvorili najveći Pan- Afrički entitet za nebankarske finansijske usluge na kontinentu, piše Xprimm.

U zajedničkoj kompaniji biće smeštene poslovne jedinice Sanlama i Alijanza u afričkim zemljama u kojima su prisutne jedna ili obe kompanije. Namibija će biti uključena u kasnijoj fazi, a Južna Afrika je isključena iz sporazuma.

Kombinovane operacije Sanlama i Allianza stvoriće prvo panafričko preduzeće za nebankarske finansijske usluge, koje radi u 29 zemalja širom kontinenta. Zajedničko preduzeće će biti najveći panafrički igrač u osiguranju i očekuje se da će biti rangirano u prva tri, na većini tržišta na kojima će entitet poslovati.

Predsedavanje partnerstvom u zajedničkom ulaganju menjaće se svake dve godine između Sanlama i Alijanza. Izvršni direktor subjekta će biti imenovan u dogledno vreme.

Ugovor podleže određenim prethodnim uslovima, uključujući, ali ne ograničavajući se na, prijem potrebnih odobrenja od nadležnih za konkurenciju, regulatornih tela za finansije/osiguranje i sve uobičajene uslove koje bi Sanlam i/ili Allianz morali da ispune za svaku jurisdikciju.

Sanlam je panafrička grupa za finansijske usluge čije se akcije nalaze na berzama Johanesburga, Namibije i A2Ks. Kroz svoje klastere: Život i štednja koji obuhvataju maloprodajnu masu, maloprodajne bogate i korporativne poslovne jedinice; Sanlam Emerging Markets; Sanlam Investment Group; i Santam, Grupa pruža sveobuhvatna i prilagođena finansijska rešenja institucionalnim klijentima i potrošačima u svim segmentima tržišta. Sanlamove oblasti stručnosti uključuju životno i opšte osiguranje, finansijsko planiranje, penzionisanje, investicije i upravljanje bogatstvom.

Osnovana 1918. godine kao kompanija za životno osiguranje, Sanlam je evoluirala u najveću grupu za nebankarske finansijske usluge u Africi kroz svoju strategiju diverzifikacije.

Sa sedištem u Južnoj Africi, Sanlam ima direktan udeo u entitetima za finansijske usluge u Namibiji, Bocvani, Svazilendu, Zimbabveu, Mozambiku, Mauricijusu, Malaviju, Zambiji, Tanzaniji, Ruandi, Ugandi, Keniji i Nigeriji. Grupa ima otisak poslovanja osiguranja u Maroku, Angoli, Alžiru, Tunisu, Gani, Nigeru, Maliju, Senegalu, Gvineji, Burkini Faso, Obali Slonovače, Togu, Beninu, Kamerunu, Gabonu, Republici Kongo, Madagaskaru, Burundi i Lesoto.

Sanlam takođe ima interese u oblasti osiguranja u Indiji, Maleziji i Ujedinjenom Kraljevstvu i ima poslovne interese u SAD, Australiji, Filipinima i Libanu.

Foto: Pixabay.com

Related Posts