Sava Grupa ostvarila veće prihode i premiju

by Vesna Lapčić

Osiguravajuća kompanija, Sava Grupa, ostvarila je u 2020. godini 674,9 miliona evra prihoda od poslovanja, što predstavlja rast od 15,5 odsto u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit od 56,4 miliona evra, veća je za 12,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je više i od planiranog. Prinos na kapital dostigao je 13,3 odsto i za 1,3 procentna boda premašio je planirani prinos, iz strategije za period 2020. – 2022. godine.

U 2020. godini Grupa je ostvarila 679,7 miliona evra bruto premije, što je porast od 13,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Rastu zaračunate bruto premije uglavnom je doprinelo slovenačko tržište životnih osiguranja (rast od 53%) uglavnom zbog pripajanja Vite, slovenačkog poslovanja neživotnih osiguranja (rast od 8%), poslova reosiguranja (rast od 18%) i poslovanja životnih osiguravajućih kompanija izvan Slovenije (rast od 9%). Neživotna premija članica Grupe izvan Slovenije smanjena je za 6% na godišnjem nivou.

Bruto isplaćene štete u segmentu slovenačkih neživotnih osiguranja značajno su opale, prvenstveno u autoosiguranju, što je odraz niže učestalosti šteta. S druge strane, bilo je više šteta u segmentu reosiguranja i znatno većih gubitaka, od kojih su se mnogi odnosili na Covid-19 pandemiju. Na rezultat za 2020. godinu uticala su potraživanja u vezi sa Covidom-19, koja iznose 10,8 miliona evra.

U 2020. godini, rejting agencije Standard & Poor’s i AM Best potvrdile su Osiguravajućoj Grupi Sava, rejting „A“ sa stabilnim izgledima, koji odražava snažnu kapitalnu poziciju Grupe i olakšava poslovanje na međunarodnim tržištima reosiguranja.

Foto: kompanija Sava

 

Related Posts