Koliko vam prete sajber napadi i hoće li klimatske promene da utiču na poslovanje i privredu?

by Vesna Lapčić

Konferencija „Rizici novog doba: uticaj na poslovanje i imovinu“, održaće se 1. april 2020. u hotelu Crowne Plaza u Beogradu

Štete uzrokovane sajber kriminalom premašuju 600 milijardi dolara godišnje, a u narednim godinama predviđa se da će se udesetostručiti. Štete od klimatskih promena svake godine rastu u proseku za po šest odsto, a u Srbiji se već sada mere milijardama evra pri čemu su najugroženije poljoprivreda i elektroprivreda. Pogrešne odluke menadžera, koje su sve izvesnije usled sve većih rizika, kompaniji mogu naneti višemilionsku štetu, a samog menadžera oterati u dužničko ropstvo. Domaće kompanije koje se na vreme informišu o ovim opasnostima imaće veće šanse da sačuvaju svoj biznis od finansijskih rizika.

Sajber rizici, klimatske promene, odgovornost menadžera – teme su konferencije „Rizici novog doba: uticaj na poslovanje i imovinu“, koja će biti održana 1. aprila u beogradskom hotelu Crowne Plaza.

Poseban panel posvećen je bezbednosti bankarskih transakcija i novih modela plaćanja s obzirom na to da su banke jedan od nosilaca ekonomske stabilnosti, a njihovi informacioni sistemi sve podložniji navedenim rizicima.

Cilj konferencije je da se privrednicima u Srbiji i regionu ukaže na predstojeće rizike koje nosi novo doba obeleženo četvrtom tehnološkom revolucijom, na mogućnosti preventive, i na mogućnost finansijske nadoknade ukoliko se štete ipak dogode – kako bi lakše planirali poslovanje, budžete i investiciju u preventivu i osiguranje.

Konferencija je namenjena top menadžmentu, vlasnicima preduzeća, finansijskim direktorima, risk menadžerima u kompanijama i javnim preduzećima, kao i donosiocima odluka u lokalnim samoupravama.

O potencijalnim rizicima govoriće predstavnici institucija – Narodne banke Srbije, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Nacionalnog CERT-a, Vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Evropske banke za obnovu i razvoj, Udruženja banaka Srbije, Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. O mogućnostima preventive govoriće međunarodno poznati stručnjak za sajber bezbednost i istraživač Dragan Pleskonjić, o opasnostima po firme etički hakeri poznavaoci block-chain tehologije, a najnovije trendove u zaštiti od sajber rizika u svetu predstaviće kompanija Sky Express.

O mogućnostima finansijske nadoknade u slučaju štete govoriće predstavnici osiguravajućih kompanija Wiener Stadtische, UNIQA, DDOR i Generali, a na pitanja o tome koliko je domaća regulativa – kad je reč o odgovornosti menadžera – usklađena sa evropskom, odgovaraće advokat Ljubica Tomić, stručnjak za međunarodno pravo.

Konferenciju organizuju portali www.sveonovcu.rs i www.sveoosiguranju.rs .

Program i prijave na sajtu www.konferencije-rizici.rs

Related Posts