ProCredit širi mrežu punjača za električna vozila i nastavlja da podstiče „zelene“ inicijative

by Vesna Lapčić

Na nivou ProCredit grupe, u deset evropskih zemalja tokom 2022. godine biće instalirano ukupno 300 punjača za električne automobile, čije korišćenje je potpuno besplatno. 

ProCredit banka do nedavno je u Srbiji imala15 punjača, koji su strateški postavljeni u osam gradova (Subotica, Sombor, Novi Sad, Beograd, Pančevo, Kragujevac, Čačak i Niš) i nalaze se ispred Zona 24/7 ove banke. Novih 27 postavljeno je na prometnim mestima i u blizini velikih saobraćajnica i autoputeva, kako bi bili lako dostupni. Kompletna mreža ovih punjača uskoro će biti dostupna vozačima na aplikaciji  ProCredit Electric Stations.

Naši građani koji voze električni automobil, moći će bez problema da pređu duže relacije i  da dopune bateriju vozila na svakih 100 kilometara. I to potpuno besplatno. Pored toga što se na ovaj način pruža dodatna vrednost za ove vozače, pozitivan uticaj na kvalitet vazduha vremenom će biti evidentan, saopštili su u kompaniji. U ProCredit banci su dodali i da se struja za punjenje električnih vozila dobija iz obnovljivih izvora odnosno iz solarne elektrane od 40 kW koju je ova banka instalirala na krovu svoje centrale na Novom Beogradu i kojom u potpunosti zadovoljava sopstvene potrebe za električnom energijom i čak proizvodi i viškove električne energije.

Ulaganje u električne punjače podudara se sa ekološkim opredeljenjem ProCredit banke, koja je postavila zaštitu životne sredine kao jedan od ključnih principa poslovanja. Jedan od ciljeva projekata ovog tipa je da se građani podstaknu na kupovinu električnih vozila.

ProCredit se trudi da bude primer dobre prakse i na internom nivou, te u svojoj floti ima 15 električnih vozila. Više od 70 odsto flote čine energetski efikasna vozila. Banka planira da do kraja prvog kvartala ove godine sva vozila budu vozila sa nultom emisijom CO2, pošto teži da u skorijoj budućnosti postane karbonski neutralna.

„Elektromobilnost može da bude jedna od odgovora za smanjenje emisije CO2, ali je za to preduslov i da infrastruktura bude dobra“, rekao je novinarima Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

ProCredit banka stimuliše „zeleno“ kreditiranje i od početka svog poslovanja u Srbiji 2006. godine plasirala je oko pola milijarde evra takvih kredita. Trenutno „zeleni“ krediti čine 14% portfolija odnosno trenutno je aktivno plasirano 150 miliona evra kredita za energetsku efikasnost.

Ivan Smiljković rekao je novinarima da je cilj da taj portfolio u narednih tri do pet godina ima udeo i do 30 odsto.

„Mi svoje klijente podstičemo da investiraju u ovakve projekte, da ulažu u noviju opremu i tehnologiju i vidimo da tražnja jeste veća. Većinu projekata, oko 90%, čini ulaganje u solarne elektrane. Da bismo došli do zdravije životne sredine verujem da svi učesnici treba da daju svoj doprinos. Zato za svoje klijente obezbeđujemo i besplatnu tehničku pomoć kada se odluče na ovakve investicije“, rekao je Smiljković.

On je objasnio da su kamate na istorijskom minimumu i da motiv za ovakve investicije nije povoljna kamatna stopa već niz drugih benefita koje kompanije ostvaruju investirajući u poboljšanje energetske efikasnosti. „Za početak, pokazalo se da kod ove vrste kredita NPL (nenaplativi krediti) gotovo da ne postoji, kreće se oko 0,2% dok je prosek kod regularnih kredita 2%. Ovakvi klijenti, pokazuje naše iskustvo, posluju uspešnije, konkurentniji su na tržištu jer zahvaljujući ovim investicijama mogu da proizvedu robu sa nižom cenom koštanja“, objasnio je Smiljanić.

Tokom 2021. ProCredit banka je plasirala 257 „zelenih“ kredita, a banka ne finansira projekte koji negativno utiču na životnu sredinu.

 

Related Posts