Kopaonik biznis forum: Da li su čvršća saradnja, zelena tranzicija i održivi razvoj ključni za brži napredak?

by Vesna Lapčić

Veliki regionalni značaj 29. Kopaonik biznis foruma, koji će se od 6. do 9. marta 2022. godine održati u hotelu Grand Kopaonik na Kopaoniku, potvrđuje i program Foruma u okviru kojeg je čak jedna trećina panela posvećena upravo regionu Zapadnog Balkana i njegovim potencijalima za dalji rast. Čvršća saradnja zemalja u regionu, zelena tranzicija i održiv razvoj biće glavne teme o kojima će učesnici razgovarati i razmenjivati mišljenja. Srpski Davos će ove godine okupiti i sve direktore međunarodnih finansijskih institucija za Srbiju među kojima su Međunarodni monetarni fond (IMF), Svetska banka (WB), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), a svoje učešće potvrdili su i svi predsednici privrednih komora zemalja regiona.

 „Prema januarskom izveštaju Svetske banke, za čitav region Zapadnog Balkana predviđa se umereni rast, od 4,1 odsto u 2022. godini. Sa projektovanim oporavkom rasta predviđa se da će stopa siromaštva u regionu Zapadnog Balkana nastaviti  trend pada. Međutim, ukupni pozitivni izgledi za ovaj region i dalje su narušeni rizicima koji se odnose na mogući povratak ograničenja vezanih za pandemiju i, s tim u vezi, iscrpljenost fiskalnog prostora i rastući nivo javnog duga“, kaže Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza Ekonomista Srbije. On dodaje i da politika zemalja Zapadnog Balkana treba da se fokusira na rešavanje ključnih strukturnih prepreka otvaranju radnih mesta i ekonomskoj transformaciji. To podrazumeva podizanje ukupne produktivnosti privreda, unapređenje kvaliteta nezavisnih institucija koje regulišu tržište, kao i stvaranje jednakih uslova za sve učesnike u tržišnoj utakmici.

Na predstojećem Kopaonik biznis forumu jedna od ključnih tema biće i neophodnost čvršće saradnje zemalja kao preduslova održivog rasta i razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana.

„Zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju  sa neminovnom zelenom tranzicijom. Uticaji na klimatske promene, zagađenje i egzistencijalne ekološke krize menjaju temelje ekonomske aktivnosti, izbor potrošača i ponašanje investitora. Prelazak na zeleni put rasta je dugoročni proces i nije nimalo lak. Međutim, uprkos brojnim izazovima, zelena tranzicija nudi mogućnosti za Zapadni Balkan, posebno koristeći predpristupne resurse koje su opredeljene unutar EU za zemlje kandidate. Efikasno upravljanje zelenom tranzicijom, neophodni politički kompromisi, će svakako biti, u godinama koje dolaze, u fokusu ekonomske politike zemalja Zapadnog Balkana“, zaključuje Vlahović.

 Kopaonik biznis forum organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard. Registracija učesnika moguća je preko veb portala www.kopaonikbusinessforum.rs. Od svih učesnika foruma prilikom registracije zahtevaće se dokazi o potpunoj vakcinaciji ili preležanoj bolesti u proteklih šest meseci. Validna potvrda, odnosno dokaz o vakcini treba da sadrži informaciju o trećoj (buster) dozi ili drugoj dozi od čijeg primanja nije prošlo više od šest meseci svih vakcina koje su dostupne u Republici Srbiji.

Related Posts