Privreda i građani uzimaju sve više kredita

by Vesna Lapčić

Rast kreditne aktivnosti je bio prisutan i u prvom tromesečju ove godine, pa je međugodišnji rast kredita privredi iznosio 14,5 odsto, a stanovništvu 9,7 odsto. Ipak, i pored rasta kreditne aktivnosti, učešće kredita u bruto domaćem proizvodu je i dalje ispod dugoročnog trenda što ukazuje na to da kreditna aktivnost ne predstavlja rizik ni po cenovnu ni po finansijsku stabilnost, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije.

Uslovi finansiranja na domaćem tržištu ostali su povoljni, što je ostvareno zahvaljujući efektima ranijeg ublažavanja
monetarne politike, niskim kamatnim stopama na međunarodnom tržištu novca i povećanoj konkurenciji među bankama. Tako je prosečna kamatna stopa na kredite privredi u dinarima početkom 2020. godine spuštena na novi minimum i dodatno se približila kamatnoj stopi u evrima, dok su se kamatne stope na kredite stanovništvu kretale blizu ranije
zabeleženih najnižih vrednosti.

Privrednici su kredite uzimali za obrtna sredstva i investicije, a najviše iz oblasti trgovine, nekretnina, saobraćaja i prerađivačke industrije. Segmentu mikro, malih i srednjih preduzeća je odobreno 55 odsto od ukupno plasiranih kredita.

Kada je reč o stanovništvu odobravani su gotovinski i stambeni krediti pri čemu je rast stambenih kredita bio 57 odsto.

Zanimljivo je da su dinarski plasmani činili 33,2 odsto postojećih ukupnih plasmana privredi i stanovništvu.

Učešće problematičnih kredita je smanjeno na četiri odsto što je najniži nivo od kada se ovaj pokazatelj kvaliteta aktive prati.

Related Posts