Goldman Sachs: Nećemo da investiramo u kriptovalute

by Vesna Lapčić

Američka banka Goldman Sachs u izveštaju klijentima je navela da nema nameru da investira u kriptovalute poput bitcoina.

Stratezi ove banke su održali sastanak i razmatrali su ulaganje u kriptovalute, zlato i kretanje inflacije. Dobar deo sastanka je bio posvećen kriptovalutama i u toj banci smatraju da se one ne mogu smatrati klasom imovine.

Stratezi Goldlmana detaljno su naveli razlog zbog kojih se krpitovalute ne mogu smatrati imovinom. Između ostalog, one ne generišu novčani tok kao obveznice ili zarade kroz izloženost globalnom ekonomskom rastu.

Goldman je takođe uporedio neverovatan rast bitcoina s kraja 2017. – kada je porastao blizu 20.000 dolara – s holandskom “manijom lala” iz 17. veka, jednog od najpoznatijih špekulativnih mehurića u istoriji.

Ovakva analiza kriptovaluta izazvala je pravu buru na tviteru i među profesionalnim analitičarima. Profesionalni analitičari kriptovaluta ističu da Goldman itekako ulaže u imovinu koja ne generiše novčani tok tako da taj argument otpada. Istine radi, stavovi Goldmanovih stratega nikako se ne mogu nazvati dominantnima u finansijskom svetu.

“Važno je napomenuti da su konkurenti Goldman Sachsa – Fidelity i JP Morgan značajno investirali u kriptovalute”, rekao je Dave Hodgson, glavni direktor prodaje i izvršni direktor NEM Ventures, kompanije za rizični kapital usmerene na kripto valute. Fidelity je prošle godine osnovao zasebnu jedinicu posvećenu kliringu i čuvanju kriptovaluta, dok je J. P. Morgan razvio sopstvenu internu digitalnu valutu, “JPM Coin”, za isplate.

„Iako je volatilnost visoka, uspešnost iz godine u godinu, a sada već deceniju, kontinuirani je trend koji se temelji na držanju imovine, a ne na trgovanju volatilnošću. Smatrajući da je to za njihove ulagače nezamislivo, Goldman Sachs je rizikovao da će njegovi investitori propustiti jedan od najefikasnijih klasa imovine u poslednjih 100 godina, bez obzira na poslednjih 10 godina “, zaključuje Hodgson.

Related Posts