Premija raste brže od BDP-a u prvih devet meseci

by Vesna Lapčić

Premija osiguranja je u prvih devet meseci rasla 5,9 odsto u odnosu na isti peirod prošle godine i dostigla je 79 milijardi dinara odnosno 672 miliona evra, rekao je Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije na otvaranju trećih Srpskih dana osiguranja koji se održavaju u Aranđelovcu od 27. do 29. novembra 2019. u organizaciji Udruženja osiguravača Srbije.

On je rekao da je profit ovog sektora na kraju trećeg kvartala iznosio 9,3 milijarde dinara odnosno 73 miliona evra što je rast od 3,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U ukupnom portfelju premije neživotna osiguranja učestvuju sa 77,6 odsto, a životna sa 22,4 odsto. Pojedinačno, najveće učešće ima osiguranje od auto odgovornosti 33,3 odsto.

Na svečanom otvaranju trećih Srpskih dana osiguranja u Aranđelovcu okupilo se više od 300 predstavnika osiguravajućih kuća, državnih zvaničnika, kao i domaćih, regionalnih i stručnjaka iz inostranstva.

Najveći regionalni skup iz oblasti osiguranja svečano je otvorio upravo Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije, koji je izneo podatke o kretanjima na tržištu osiguranja, a prisutnima se na početku obratio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, a posle njega govorio je Mirko Petrović, predsednik Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije.

Ministar rada Zoran Đorđević istakao je da je važno da raste svest o značaju i ulozi osiguranja, kao i da se radi na zakonu o osiguranju u slučaju povreda na radu koji će predvideti da svi zaposleni budu osigurani, čime će sektor osiguranja biti podignut na još viši nivo.

“Iz godine u godinu povećava se bruto premija našeg tržista i industrija osiguranja je samo u prošloj godini rešila 6,7 miliona polisa i isplatila oko 385 miliona evra klijentima. Tehničke rezevre srpske industrije osiguranja iznose više od 1,7 milijadri evra i garant su stabilnosti i snage ove industrije, pogotovo prema klijentima koji će biiti sigurni i zaštićeni”, rekao je Mirko Petrović, Predsednik Upravnog odbora UOSa.

Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije istakao je da je ovaj događaj organizovan sa ciljem da podigne svest o osiguranju, kao i to da polisa osiguranja nije trošak, već investicija.

„Pokušaćemo da zajedno sa stručnjacima iz inostranstva razmenimo sve moguće informacije. Srpski dani osiguranja su sve posećeniji, a drago nam je što je sve više onih koji su spremni da uslovi osiguranja dostignu još viši nivo. Cilj nam je da naši građani razmišljaju o ponudi na tržištu, a ne da li im je polisa potrebna“, rekao je Duško Jovanović.

Tokom prvog dana Srpskih dana osiguranja razgovaralo se o prvoj polisi koja je izdata čak pre 180 godina i počecima osiguranja u našoj zemlji, idejama za razvoj tržišta osiguranja, Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, dok je organizovan i okrugli sto na temu „Katastrofalne štete i kako upravljati njima“.

Related Posts