Investiranje u polisu osiguranja je investicija u budućnost

by Vesna Lapčić

Kreirati održivi model poslovanja na duži vremenski period kojim će biti povećana sigurnost, transformacija modela poslovanja i digitalizacija koja će sektor osiguranja učiniti dostupnijim i sve to zbog klijenata koji moraju biti postavljeni u fokus – zaključak je trećih Srpskih dana osiguranja u Aranđelovcu.

„Pred nama je period u kojem ćemo morati da se suočimo sa velikim izazovima u vezi sa usklađivanjem našeg poslovanja sa regulativama. Kompletan model poslovanja pretrpeće izmenu i zbog potreba za digitalizacijom, a ono što dodatno moramo da uradimo je da postavimo klijenta u fokus, jer sve ovo što radimo radimo zbog njih“, istakao je Zoran Blagojević, član Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije. 

U Aranđelovcu je zaključeno i da je neophodno obezbediti sigurnost i građanima podići svest o investiranju u polisu, da se ne posmatra kao trošak.

Tokom dva dana pokrenut je veliki broj zanimljivih tema, a ona koja je izazvala dosta pažnje jeste o katastrofalnim nezgodama koje su zbog klimatskih promena sve više zastupljene na teritoriji Republike Srbije.

“Pokušaćemo da zajedno sa državom dogovorimo obavezno osiguranje imovine ili da damo određene povoljnosti polisa u osiguranju imovine i na taj način da obezbedimo sigurnost naših građana i da rasteretimo budžet zbog eventualnih budućih katastrofalnih nepogoda”, kaže Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije. 

Drugi dan konferencije u Aranđelovcu otvorio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je istakao da je u Srbiji svega 12 odsto površine osigurano i da su to katastrofalni podaci, na kojima treba raditi. Ministar je istakao da je u biljnoj proizvodnji povećan broj osiguranika, ali je u stočnom fondu znatno smanjen, da je potrebna edukacija i da je uputio apel na sve učesnike skupa da što više zajedno razgovaraju sa ljudima, da to radi i Ministarstvo da bi se poljoprivrednicima prenelo šta sve imaju na raspolaganju.

U Srbiji je veoma nizak procenat osiguranih domaćinstava, od tri do pet odsto kad su u pitanju zajedno registrovana i neregistrovana domaćinstva, a cilj osiguravača je da se u narednom periodu to poveća na više od 30 odsto.

“Te brojke su i dalje mnogo niže od procenta osiguranja u poljoprivredi u okruženju, ali je ideja da zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede radimo na unapređenju polisa. U isto vreme ideja nam je da subvencije u poljoprivredi vežemo za obaveznost polise. U narednom periodu radićemo na edukaciji građana, potrebno je da dođemo do svakog stanovnika naše zemlje”, kaže Jovanović.

Related Posts