Home BIZ Info PKS: Porodica čuvarkuća broji više od 500 kompanija

PKS: Porodica čuvarkuća broji više od 500 kompanija

by Vesna Lapčić

Porodica čuvarkuća dobila je 64 nova proizvoda u oblasti hemijske, prehrambene i prerađivačke industrije Srbije, a pravo na žig osvojili su „Zorka keramika“, „Perutnina Ptuj – Topiko“, „Mercator S“, „Crvenka fabrika šećera“, „Pobeda DOO Predejane“ i „Degustacioni centar“ Pirot. Time je ukupan broj čuvarkuća premašio 500, saopšteno je na sednici Saveta u Privrednoj komori Srbije.

U oblasti prehrambene industrije, dva ugostitelja sa bogatim iskustvom, „Pobeda“ doo Predejane i Degustacioni centar Pirot, kandidovali su specifične proizvode za žig Čuvarkuća. Dalibor Tošić, vlasnik pirotskog Degustacionog centra čije su „boemska potkovica“ i „midžorska poludivlja kobasica“ dobile pravo na žig, ne krije zadovoljstvo što će se ovi tradicionalni proizvodi okititi „Čuvarkućom“ koja će im, kako ističe, omogućiti veći prodor na domaće ali i strano tržište, veću prodaju i proizvodnju.

“Domaća proizvodnja i korišćenje resursa isključivo iz Srbije jeste način da očuvamo i našu zemlju i ekonomiju, ali i da mali proizvođači razvijaju biznis“, rekao je Tošić.

Naglašava da su „boemska potkovica“ i „midžorska poludivlja kobasica“ tradicionalni, 100 odsto domaći proizvodi koje stvaraju i čiju recepturu čuvaju generacije. „U proizvodnji se koristi samo čisto meso: kozje, ovčije, goveđe. Midžorska poludivlja kobasica je kombinacija goveđeg i konjskog mesa. U narednom periodu planiramo da konkurišemo i za sertifikat za organsko meso“, rekao je Tošić.

Na listu čuvarkuća upisali su se i novi proizvodi kompanije „Pobeda”, Predejane – ljuti i blagi ajvar.

„Paprika i papričica koje koristimo u našim proizvodima uzgajaju se u leskovačkoj opštini, sve je kompletno domaće, i nadamo se će akcija ʹStvarano u Srbijiʹ naše kvalitetne proizvode još više približiti kupcima“, rekla je Ivana Vučković, direktorka „Pobede DOO Predejane”

Pravo na žig dobilo je i 17 proizvoda kompanije „Perutnina Ptuj – Topiko“ u Bačkoj Topoli, u kojoj se kompletan uzgoj, prerada i distribucija odvijaju u Srbiji i zatvara putanja proizvoda od polja do trpeze. Porodicu čuvarkuća uvećaće i 21 proizvod kompanije „Mercator S“ pod brendom „Ukusi moga kraja“, koji se prave u saradnji sa lokalnim proizvođačima.

Gotovo 90 odsto domaće sirovine i rada ima i „beli šećer“ Šećerane Crvenka, sa tradicijom dugom 107 godina.

U oblasti hemijske industrije, četrnaest vrsta podnih i sedam vrsta zidnih pločica kompanije „Zorka keramika“, vodećeg proizvođača keramičkih pločica u Jugoistočnoj Evropi, poneće prestižni žig.

„U svim našim proizvodima dominira domaća sirovina, visokokvalitetne gline iz naših rudnika u blizini fabrike u Šapcu. Znanje koje se koristi u proizvodnji je takođe naše, kod nas u timu rade mlade generacije ljudi, sa stalnim unapeđenjima i edukacijama u svojim oblastima, uz podršku iskusnog kadra“, rekao je direktor „Zorka keramike“ Đorđe Radulović.

Mihailo Vesović, predsednik Saveta za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga „Čuvarkuća“, istakao je da projekat „Stvarano u Srbiji“, pokrenut pre više od pola godine, beleži odlične rezultate, zahvaljujući podršci potrošača, eksperata, proizvođača, kao i trgovinskih lanaca, kao što su DIS i Mercator S koji su nam partneri u ovoj akciji. „Najveći broj proizvoda dolazi iz prehrambene industrije, ali i iz metalske, industrije građevinske industrije, farmaceutske, hemijske, tekstilne. Kompanije, bez obzira na to da li je vlasnik strani ili domaći, pokazuju da su proizvođači srpskog proizvoda, ali i da zadovoljavaju visoke standardne kvaliteta, poštuju ekološke i druge zahteve, vode računa o lokalnoj sredini i time doprinose rastu privrede u celini“, ukazao je Vesović.

You may also like