Originalni pokloni ne moraju biti skupi – 4 praktična saveta za odabir poklona

by Vesna Lapčić

Odabir poklona mnogima donosi glavobolje. Čim se približi neka specijalna prilika koja zahteva darivanje, počinjemo da se pitamo šta da kupimo za poklon, kao i koliko će nas to koštati.

Što je poklon zanimljiviji i originalniji, to će veći efekat ostaviti na slavljenika. Međutim, često je mišljenje da su originalni pokloni uglavnom dosta skupi, te da nisu uvek u okviru naših finansijskih mogućnosti.

Ukoliko i vi delite ovo mišljenje, mi smo tu da vas razuverimo. U nastavku teksta za vas smo pripremili 4 praktična saveta za odabir originalnog a povoljnog poklona za svaku priliku.

#1 Usredsredite se na izgled, a ne na marku poklona

Kada nekog želimo da obradujemo lepim poklonom, posebno kada je u pitanju neka značajnija prilika, obično se okrećemo skupim i markiranim poklonima, sa mišlju da će upravo oni najviše odgovarati toj prilici.

Normalno je da želimo da naš poklon bude elegantan, otmen i nesvakidašnji, ali istina je da to ne mora biti skup parfem, sat, komad nakita ili markirani komad odeće, kako biste ostavili dobar utisak i iznenadili osobu koju darujete.

Na primer, zanimljiv i originalan poklon može biti i kutija izvrsne čokolade ili neka druga vrhunska poslastica, sa posebnim akcentom na izgledu. Elegantna dekoracija i adekvatno uklopljene boje vašem poklonu mogu pružiti sofisticiranost, a ukoliko postoji mogućnost personalizovanja poput ispisivanja poruke, efekat će biti još veći.

#2 Poklonite nešto praktičano, što će služiti svojoj svrsi

Osim na izgled poklona, usredsredite se i na njegovu praktičnost. U današnje doba hiperprodukcije, kada smo pretrpani ne samo stvarima, već i informacijama i vizuelnim efektima, još jedna glomazna vaza u dnevnoj sobi može nas samo dodatno psihički opteretiti i zakrčiti naš životni prostor.

Estetika poklona je izuzetno bitna, jer prvo što primetimo jeste njegov izgled, ali nemojte zato nužno birati dekoraciju poput vaza, figura, slika ili komada nameštaja. Umesto toga, usmerite svoju pažnju na potencijalan poklon koji će primalac moći da koristi, jer ćete tako poklonu dati dodatnu vrednost.

Idealan primer za to je upravo gorepomenuta poslastica, ali to može biti i set šoljica za kafu ili komad odeće poput elegantne pidžame, sve u skladu sa interesovanjima osobe koju darujete, ali i u skladu sa vašim odnosom i time koliko ste sa njom prisni.

#3 Najoriginalniji pokloni su oni koje sami napravite

Ako ste u potrazi za originalnim poklonom, najbolje će biti da to bude nešto što ste sami napravili. Naime, originalnost jednog predmeta je zagarantovana upravo ukoliko je on nešto što se ne može naći u prodaji.

Naravno, ako niste mnogo vični u ručnom radu ili vam kreativnost nije jača strana, uvek se možete odlučiti za neki od gorenavedenih predloga. Međutim, ukoliko volite da smišljate i sami stvarate kreacije, ovo može biti i odličan vid razonode za vas.

Na primer, možete sami napraviti komad nakita, dekorisati neki ukrasni predmet, sami nešto naslikati ili sastaviti i ukrasiti album sa zajedničkim slikama. Poklon stvoren sopstvenim rukama preneće emociju koju gajite prema osobi koju darujete, a trud koji ste uložili u poklon biće očigledan.

Takođe, to ne mora nužno biti nešto što ste svojim rukama napravili. Naprotiv, to može biti vaša ideja, ali rad nekoga ko je umešan u tome. Primeri ovakvih poklona su majca, ceger ili šolja sa personalizovanim crtežom i porukom, ili vaša zajednička slika pretvorena u portret. 

Najvažnija stvar koju treba da zapamtite jeste to da su ideja i trud uložen u poklon ono što ga zaista čini originalnim, a ukoliko je još i personalizovan, oduševljenje će biti još veće.

#4 Imajte u vidu interesovanja i želje osobe koju darujete

Poslednji ali vrlo važan savet jeste da prilikom smišljanja i odabira poklona uvek na pameti imate osobu za koju birate poklon. Svaka pozititivna karakteristika jednog poklona pada u vodu, ukoliko je to nešto što se osobi koju darujete ne sviđa, neće joj služiti ili neće imati emotivni efekat.

Zato je vrlo važno dobro razmisliti o interesovanjima i karakteru osobe, šta je ono što je zanima, kakva estetika je privlači i da li postoji nešto što joj možda treba, ali ga sebi još nije priuštila. Na primer, stalak za začine ili organizator za čajeve za nekoga mogu predstavljati potpuno promašen poklon, dok će sa druge strane oduševiti osobu koja voli da kuva ili se interesuje za čajeve.

Kao što ste mogli da pročitate, kupovina originalnog poklona uopšte ne mora biti skupa – štaviše, možete proći vrlo jeftino! Što više vremena i truda uložite u poklon, to ćete više moći da uštedite u pogledu finansija.

Related Posts