NLB Grupa u prvom tromesečju ostvarila neto dobit 18,3 miliona evra

by Vesna Lapčić

Nova Ljubljanska banka (NLB) u prvom tromesečju ove godine ostvarila je neto dobit od 18,3 ,miliona evra, što je za 68 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavila je najveća slovenačka banka.

Pad profitabilnosti u NLB-u tumače krizom zbog epidemije korona virusa i rastom vrednosnih usklađenja i rezervacija, koja su sa 600 hiljada evra u prvom kvartalu lani porasla na 28,3 miliona evra u prvom ovogodišnjem tromesečju.

Po podacima iz finansijskog izveštaja, zbog korona virusa su u prvom tromesečju formirana dodatna vrednosna usklađena i rezervacije u iznosu od 24,5 miliona evra.

Neto kamatni prihodi NLB grupe u prva tri meseca ove godine iznosili su 77,4 miliona evra, što je smanjenje za tri odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Neto prihodi od naknada i provizija povećani su, pak, za šest odsto, na 42,4 miliona evra

Depoziti klijenata u prvom kvartalu su umereno porasli u odnosu na kraj prošle godine, dok su bruto krediti na kraju prvog tromesečja iznosili 8,13 milijarde evra, dva odsto više nego na kraju zadnjeg kvartala u 2019. godini.

NLB na nivou grupe i na nivou članica održava jaku likvidnosnu poziciju. Stopa ukupnog kapitala iznosi 18,5 odsto, što je čvrst temelj za pokrivanje svih regulatornih zahteva u pogledu kapitala i u zaoštrenim okolnostima epidemije korona virusa, saopšteno je iz NLB-a.

Related Posts