Nikola Pontera, Svetska banka: Srbija mora da ukida potrošnju uglja

by Vesna Lapčić

Nikola Pontara, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji je rekao  da se 50% primarne energije u Srbiji proizvodi, na žalost iz lignita.

On je na Kopaonik biznis forumu koji je počeo 6. marta, dodao da Srbija razmišlja o dugoročnoj strategiji u sektoru energetike kao i da je jasno da će ugalj prestati da bude dominantan izvor energije, tj. da će postrojenja  morati da budu modernizovana. “Važno je da nastavimo da naglašavao značaj ukidanja uglja ne samo jer je on štetan za životnu sredinu već i za troškove, jer će biti finansijsko opterećenje za Srbiju ako ga ne bude polako ukidala”, kaže Pontara.

Govoreći o pristupanju i ulasku države u EU, rekao je da su potrebne jake institucije koje će predvoditi poslovni sektor.

Saša Ranđelović, profesor na Ekonomskom fakultetu rekao je da se u prethodnih godinu dana dogodila konvergencija, kao i da u opusu politike treba da bude podsticanje rasta privrede. Dodao je da  su sve poreske stope u Srbiji ispod proseka u EU osim poreza na rad.  “Da bi rast privrede bio održiv potrebno je da bude inkluzivan i zelen”, kazao je Ranđelović.

Julia Ustiugova, šefica Kancelarije MMFa izjavila je da MMF radi na novom finsijskom aranžmanu sa Srbijom u kontekstu građenja održive budućnosti. Ona je istakla tri prioriteta – makroekonomsku i finansijsku stabilnost kao ključne za održivu budućnost, značaj fiskalnog stuba u održanju makroekonomske stabilnosti i činjenicu da održivost ima više aspekata i da postoje oblasti koje su zajednički izabrani u reformskom programu.

Related Posts