Nemačka vlada dozvolila 5G Huawei tehnologiju

by Vesna Lapčić

Nemačka vlada je u sredu odlučila da kod 5G mobilne mreže dozvoli upotrebu Huawei tehnologije u zamenu za nadzor i obećanje kineske kompanije o sigurnosti svoje opreme, iako Sjedinjene Američke Države zahtevaju zabranu iste. Ovom odlukom Nemačka je pokazala naklonost Kini kao njihovom najvećem trgovinskom partneru i tržištu za mnoge kompanije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zalaže se za pronalaženje tehničkog rešenja koje bi zahtevalo da svi provajderi prođu stroge tehnološke standarde i budu transparentni za službe mrežne bezbednosti. Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer objasnio je da vlada teži stvaranju pravne osnove koja će takođe održati tržište otvorenim za konkurentne tehnologije.

Prema predlogu zakona, prodavci mrežne opreme morali bi da pruže garancije da je njihova oprema sigurna za upotrebu, čineći ih finansijski odgovornim u slučaju kršenja pravila. Zakon bi zahtevao i da prodavci i operatori obezbede nemačkim bezbednosnim agencijama dalekosežna tehnička i pravna sredstva za nadzor integriteta mreže.

Potpuna zabrana Huaweia mogla bi da dovede do zakonskih prepreka u Nemačkoj, ali takođe i da ugrozi značajne ekonomske interese Nemačke u Kini. Kineski ambasador upozorio je da „kineska vlada neće stajati skrštenih ruku“ ukoliko kompanija najuspešnijeg međunarodnog poslovanja u Kini i vodećeg svetskog proizvođača telekomunikacione opreme sa prodajom od 123 milijarde dolara u 2019. godini bude odbijena.

Huawei tehnologija je već prihvaćena i usvojena kod nemačkih kompanija. Proizvođači automobila koriste kinesku tehnologiju kod povezanosti automobila i automatskog upravljanja, a Deutsche Telekom AG, nemački telekomunikacioni gigant, je koristi za svoje 4G i 5G bežične širokopojasne mreže.

 

Related Posts