NBS dala saglasnost slovenačkom NLB-u za preuzimanje Komercijalne banke

by Vesna Lapčić

Narodna banka Srbije (NBS) dala je saglasnost slovenačkom NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva u Komercijalnoj banci, čime su se stekli uslovi za realizaciju preuzimanja Komercijalne banke, rečeno je danas Tanjugu u centralnoj banci Srbije.

Postupak po ovom zahtevu Nove Ljubljanske banke d.d. za sticanje vlasništva u Komercijalnoj banci okončan je 9. decembra 2020. godine.

Na bankarskom tržištu najznačajniji događaj u 2020. godini bila je upravo prodaja Komercijalne banke NLB banci za 450 miliona evra.

U Ministarstvu finansija potpisan je ugovor o kupoprodaji akcija (83,23 odsto običnih akcija) Komercijalne banke. Kako se navodi na sajtu Ministarstva finansija akcije Srbije u Komercijalnoj banci prodate su za iznos od 387 miliona evra, a dodatno, država će prihodovati od kamate po stopi od dva odsto godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije. Ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će država prihodovati iznos od oko 31 miliona evra, dodatno predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će država dobiti oko 26 miliona evra, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Bankari očekuju da će se konsolidacija bankarskog tržišta nastaviti i tokom 2021. godine.

Foto: NBS

Related Posts