Narodna banka Srbije savetuje zamenu starih „švajcaraca“

by Vesna Lapčić
Narodna banka Srbije podseća građane da je Nacionalna banka Švajcarske tokom maja najavila da će u prvoj polovini 2021. godine iz opticaja povući novčanice osme serije švajcarskog franka i predložila njihovu zamenu. Napominje se da se novčanice mogu da s ezamene i kasnije, ali u Švajcarskoj, ili putem pošte.

NBS podseća da se radi o novčanicama švajcarskog franka koje su puštene u opticaj u periodu između 1995. i 1998. godine, kao i da će Narodna banka Švajcarske tačan datum povlačenja najaviti dva meseca ranije.

„Preporučujemo da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u drugu valutu ili zamene za opticajne novčanice švajcarskog franka (devetu seriju)“, navodi NBS.

Narodna banka podseća da je deveta serija novčanica švajcarskog franka puštena u opticaj u periodu 2016–2019. godine, kao i da će banke i ovlašćeni menjači prestati sa otkupom novčanica osme generacije pre nego što one zaista postanu vanopticajne, jer je i njima potrebno vreme da ih prodaju.

Dodaje se da će zamena starih novčanica biti moguća i kada one budu povučene iz opticaja, ali samo na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanjem novčanica putem pošte istoj toj banci.

Stare novčanice se povače iz opticaja zbog efikasnijeg sprečavanja falsifikovanja.

Šesta serija „švajcaraca“, koja je povučena 2000. godine takođe može da se zameni na taj način, dok sedma nikada nije puštena u opticaj jer se čuva kao rezervna.

Foto: Pixabay.com

 

Related Posts