Najtraženiji zlatnici u Srbiji ove jeseni

by Vesna Lapčić

Zlato se oduvek smatra plemenitim metalom. Zahvaljujući jedinstvenom i lepom izgledu i investicionoj vrednosti, važan je deo raznovrsnog portfelja. Međutim, pored toga što je funkcionalno dobro, zlato ima i kolekcionarsku vrednost, što potvrđuju ograničene kolekcije zlatnika od 1 unce.

Zajedno sa Američkim orlom, Krugerrand je jedan od najstarijih modernih investicionih zlatnika, a izuzetno je likvidan u celom svetu. Ni na jednoj strani zlatnika Krugerrand nema oznake vrednosti. Razlog za ovu neobičnu odluku je težnja da se vrednost Krugerranda poveže sa njegovim sadržajem čistog zlata, navedenim na zadnjoj strani zlatnika, uz preovlađujuću tržišnu cenu zlata. Tokom 80-tih godina prošlog veka činio je 90 odsto svih investicionih zlatnika na svetskom tržištu. Međutim, 10 godina kasnije je zabranjen u nekim zapadnim zemljama zbog asocijacije na aparthejd. To je dovelo do situacije da veliki deo njegovog udela na tržištu preuzmu ostale kovanice. Danas, međutim, sa čistoćom od 22 karata, ostaje jedan od 7 najomiljenijih investicionih zlatnika na svetu.

„Zlatnik Južnoafrički Krugerrand je poželjna imovina koja se brzo proda. Međutim, kolekcionari zlatnika imaju bogat izbor drugih čuvenih i traženih zlatnika u ograncima Tavexa kao što su mali i veliki dukati Franc Jozef. Kompanija Muenze Osterreich trenutno pravi dukate Franc Jozef veoma retko i u veoma malim količinama. To dovodi do porasta cena malih dukata i čini ih omiljenom investicijom“, istakao je Georgi Hristov, menadžer Tavexa za Srbiju.

Potpuno nov zlatnik Južnoafrički Krugerrand od jedne unce predstavlja uzbudljivu novu opciju proširenja kolekcije zlatnika i čuvanja trajnog bogatstva ili božićnog poklona za voljenu osobu. Krugerrand je trenutno u ponudi kao proizvod namenjen za poklon. Usled specifičnosti carinskih dažbina u Srbiji, mnogi poznati investicioni proizvodi se automatski reklasifikuju kao „proizvodi namenjeni za poklon“.

Ostali popularni investicioni zlatnici na srpskom tržištu u oktobru su bili Austrijska filharmonija od jedne unce i Britanska Britanija, koju u Srbiji nudi jedino Tavex.

Srbi rado kupuju zlato za vreme inflacije

Related Posts