Miroslav Mišković: „Kompanija se prodaje kada ste na vrhuncu moći“

by Vesna Lapčić

„Najznačajniji trenutak u svakoj karijeri je njen vrhunac, kada se ukazuje prilika za nešto novo. Kad je kompanija na vrhuncu moći, tad se prodaje. Čoveku je mnogo lepo kad je kompanija na vrhuncu, ali ne sme da se uspava, tad se ukazuju prilike. U poslu su važni brzina, logika i efikasnost. Posao se radi sa emocijama, ali prilikom donošenja odluka one se moraju isključiti. To nikako nije jednostavno. Intuicija je bitna, ali i procena. Obe se stiču vežbanjem“, rekao je Miroslav Mišković, predsednik Upravnog odbora Delta Holdinga na SAM Akademiji. Razgovor u hotelu Crowne Plaza, kome su prisustvovali polaznici prve generacije SAM Akademije, vodila je Jelena Bulatović, izvršni direktor Srpske asocijacije menadžera.

Žene se moraju boriti

U izvršnom odboru Delta Holdinga od sedam članova četiri su žene. „Žene su, zaista mislim, pametnije od muškaraca, i bolji su studenti, stabilnije su. One samo to moraju da iskoriste“, rekao je Mišković. „Finansijska nezavisnost žene je najvažnija. Žena mora da ima uslove da može da radi. Žene u Srbiji još nisu samostalne, ali moraju da se bore, ne smeju se predati jer treba više da budu u društvu. Kada bi žene rukovodile svetom, bilo bi sve sasvim drugačije.“

Ako niste prvi, birajte nešto drugo

Na pitanje koje industrije vidi kao najperspektivnije u Srbiji i gde bi sada ulagao, Miroslav Mišković ističe agrar. „Ali ako niste prvi u tome, birajte nešto drugo. U svemu što radite, morate biti najbolji. Ako to volite, morate tome da se posvetite. Ne možete prosečno raditi, a imati natprosečan uspeh i natprosečna primanja. Pravih profesionalaca je sve manje i zbog toga moraju i da se dobro plate. Plate su uvek najvažnije“.

Naša najveća vrednost su ljudi

Na pitanje šta bi izdvojio kao najveću vrednost Delta Holdinga, Miroslav Mišković bespogovorno odgovara: „Ljudi. Mi imamo kadrove koji su daleko iznad ostalih; ljudi su naša snaga. Delta se od drugih razlikuje u izuzetnom kadru. Ako je na ovim prostorima neko sistem, to je Delta. A sistem funkcioniše tako da se operativnim poslovima uopšte ne bavim. To radi sistem, a njega nije jednostavno napraviti. Pre 15 godina sam shvatio da to treba da uradim i danas zakazujem sastanke kada moji saradnici mogu. Ja nisam zauzet, oni su. Da biste se bavili razvojem, morate da imate vremena da razmišljate. A realizaciju svega toga čine zaposleni“.

Znanje nema cenu

Mladi ljudi, prema rečima Miškovića, vrlo brzo shvate koliko je važna preciznost u poslu i napominje koliko od njih može da se nauči.

„I ja učim od mladih, ne bih danas bio to što jesam da sebe ne menjam. Dokazujete se uvek, i pred porodicom, i pred roditeljima, i zaposlenima“, ističe i dodaje da mladima posebno savetuje da moraju da pronađu šta vole jer samo ako rade ono što vole, oni će biti vredni. „Kada shvate šta vole, najbolje je da stiču znanje, poželjno na Zapadu, jer znanje nema cenu. Važno je i da idu na skupove, da čuju šta drugi pričaju, ne samo da budu u kancelariji. Učenje počinje prvog radnog dana. Osnov svakog učenja je znanje,“ kaže Mišković i dodaje da se u biznis mora ulagati. Nije ružno da neko ne zna, ali mora naći ljude koji će znati. Zato privrednicima predlaže da plate čoveka koji zna najbolje i da obučavaju kadrove.

Related Posts