Milion evra za oporavak turizma

by Vesna Lapčić

Turizam je jedna od privrednih grana koja trpi ogromne gubitke zbog pandemije COVID-19 zbog čega je  Evropska unija kroz projekat “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”  opredelila milion evra za otklanjanje posledica krize. Ova pomoć je deo većeg dvogodišnjeg projekta unapređenja turizma u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju koji sa 16,6 miliona evra finansiraju EU i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

 Veliki gubici koje je turistički sektor pretrpeo u toku ove godine bili su tema onlajn panela “Uticaj i načini prevladavanja krize u turističkom sektoru izazvane COVID-19 pandemijom”, sa posebnim osvrtom na izazove i oporavak turizma u istočnoj Srbiji.

Aleksander Becvođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam i predstavnik GIZ-a, pozdravio je paneliste i izjavio: „Pandemija je veliki izazov posebno za turističku industriju, zbog čeka je Evropska unija brzo reagovala. Organizovan je konkurs za bespovratna sredstva za radnike iz ovog sektora u iznosu od milion evra, a investira se i u zaštitu spomenika kulture. Sve to zajedno treba da doprinese poboljšanju turističke ponude i oporavku turizma u istočnoj Srbiji“.

Prof. dr Renata Pindžo, pomoćnica ministra trgovine, turizma i  telekomunikacija je ovom prilikom istakla da je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam” od izuzetnog značaja za resorno ministarstvo, posebno imajući u vidu novonastalu situaciju, usled koje su pokrenute hitne anti COVID mere podrške usmerene lokalnom ekonomskom razvoju, poboljšanju kvaliteta turističkih usluga i promociji istočne Srbije, kao bezbedne i atraktivne turističke destinacije.

Savete za turistički sektor izneo je prof. dr Georgi Genovdirektor Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES: „Moramo povećati potražnju, obnoviti poverenje turista, osigurati kvalitetna radna mesta i dati radnicima podsticaj u pokretanju oporavka. Uz pravu podršku, desetina hiljada radnih mesta mogu biti spašeni i sektor će ponovo moći da procveta. Kompanije moraju striktno da poštuju zdravstvene i bezbednosne protokole, tako da se zaposleni i turisti osećaju sigurno“.

Prof. dr Iskra Maksimovićdirektorka društva Tvrđava Golubački grad istakla je činjenicu da je pandemija osim niza ograničenja donela i povećanje poseta na ovoj destinaciji. „Situacije je doprinela da se domaći turisti okrenu lokalnim destinacijama što se kod nas najbolje videlo. Uz poštovanje svih mera prevencije i zaštite, lokalitet je uspeo da prevaziđe planirani i očekivani broj turista, tačnije, imali smo 137.000 posetilaca što je veći broj nego prošle godine i više od onoga što smo očekivali“.

Dr Goran Petkovićprofesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu naglasio je da je istraživanje uticaja COVID-19 pandemije na turizam u regionu Zapadnog Balkana potvrdilo da su najteže pogođene turističke agencije i gradski hoteli, a da se fokus turista pomera na usluge u okviru domaćeg turizam i na drumski dostižne destinacije. Za kraj, Petković je istakao: „Kriza ubrzava i neke pozitivne promene, razmatra se skidanje barijera u turističkoj industriji kao i kretanje turista u regionu, zajedničke aktivnosti u oblasti marketinga, regionalni „safe tourism certificate“, digitalizacija sektora kao i potreba za zajedničkim monitoringom turističkog sektora“.

„EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ kao noseći projekat Evropske unije u oblasti turizma  sprovodi program usmeren na pružanje podrške lokalnom ekonomskom razvoju, a posebno mikro i malim preduzećima u ovoj oblasti, kako bi se ublažile posledice krize. Pored plasiranja bespovratnih sredstava u cilju očuvanja turističke ponude, projekat ima za cilj i da obnovi i poboljša infrastrukturu značajnih objekata kulturnog nasleđa, prenese znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma, kao i da unapredi prepoznatljivost i atraktivnost istočne Srbije i Donjeg Podunavlja kao turističkih destinacija.

Related Posts