Male i srednje kompanije najranjivije od sajber napada

by Vesna Lapčić

Zoran Blagojević, predsednik Izvršnog odbora Wiener Stadtische osiguranja, rekao je da je lane u Americi prosečan otkup „zlonamernim trećim licima“ za vraćanje pristupa podacima iznosio oko 300.000 dolara i da su meta napada bile pre svega male i srednje kompanije, jer su najranjivije i najslabiji su im sistemi zaštite.

Blagojević je izneo ovaj podatak na panelu posvećenom osiguravačima na Kopaonik biznis forumu.

Na panelu je istaknuto i da štete od hakerskih napada polako dostižu tradicionalne štete.

Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, je govoreći o novim rizicima koje je možda izazvala pandemija korona virusa istakao da ona nije izazvala nove rizike nego pokazala da su se neki koje smo smatrali samo teoretskim i dogodili i izazvali ogroman sistemski efekat.

„Svetska industrija osiguranja je bila izložena značajnom potencijalnom šoku. Osiguranje se zasniva na diverzifikaciji rizika, ali je pandemija učinila upravo suprotno i pokazala da su određeni rizici globalno međusobno povezani i praktično ih je nemoguće osigurati“, rekao je on.

Odgovarajuci na pitanje o najčešćim rizicima povezanim sa kovidom Markeđani je rekao da su to životna i zdravstvena osiguranja, zatim poslovni rizici povezani sa prekidom rada i lanca snabdevanja kao i rizici uzrokovani prinudnom obustavom rada i naravno novi-stari sajber rizici.

Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Dunav osiguranja, rekla je da se industrija osiguranja može pohvaliti dobrim rezultatima.

„Poslovali smo stabilno što je važno za finansijski sistem. Nije bilo pada u premiji osiguranja, a zabeležen je rast od 1,7 % za neživotna osiguranja.“

Ona je podsetila da su ubrzali digitalizaciju poslovnih procesa, kao i da je sve što je moglo prebačeno na onlajn. Govoreći o segmentu koji je doživeo pad, rekla je da je pad zabeležilo osiguranje pomoći na putovanju od 40% jer nije bilo putovanja. Ona je istakla da se ova osiguravajuća kuća trudi da istakne značaj osiguranja poljoprivrede.

Dragan Marković, predsednik Izvršnog odbora Triglav osiguranja, kazao je da će infrastrukturni projekti povećati premiju osiguranja, a globalno se očekuje da će na njeno povećanje uticati i klimatske promene i povećanje zaštite od njih.

Na fleksibilnost osiguravača ukazao je i Kristof Cetl, predsednik Izvršnog odbora Grawe osiguranja, i istakao da se sada drugačije prodaju proizvodi i zaključuju ugovori nego sto je bilo ranije. Cetl je ukazao je da bi u tom smislu valjalo razmisliti i o promeni zakonske regulative u ovoj oblasti.

Na panelu je rečeno i da je industrija osiguranja bila fleksibilna i brzo reagovala uvođenjem rizika od pandemije u osiguranja, dok je u dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju brzo uvedeno kovid pokriće u smislu pregleda i ustanovljavanja dijagnoze, a osiguravači velikom brzinom uvode i postkovid dijagnostiku.

Related Posts