LLoyds: Pandemija će koštati osiguravače 200 milijardi dolara

by Vesna Lapčić

Pandemija će koštati industriju osiguranja više od 200 milijarde USD, predviđa londonska osiguravajuća kuća LLoyds, a prenosi Tanjug.

Prema procenama kompanije, Lloyds-ove isplate osiguranja sada su na nivou kao posle napada 11. septembra 2001, ili isplaćenih naknada na ime štete koje su zajedno naneli uragani Harvi, Marija i Irma 2017. godine, prenosi agencija AP.

LLoyds, koji kao osiguravač tržišta isplaćuje odštetu osiguravajućim kućama pogođenim katastrofama, naveo je u saopštenju da očekuje da će osiguravajućim kompanijama isplatiti između tri i 4,3 milijarde USD, kako bi im pomogao da se izbore sa pandemijom COVID-19.

Gubici bi mogli da porastu ako se obustava rada nastavi u narednom kvartalu, što bi ukupan ceh industrije osiguranja podiglo na 203 milijardi USD. Za razliku od oluja, na primer, uticaj pandemije je globalan, sistemski i dugoročan, navodi londonska osiguravajuća kompanija.

Studija LLoyds-a zasnovana je na pretpostavci nastavka primene mera socijalnog distanciranja i blokade poslovnih aktivnosti u 2020. godini, kao i procenama pada bruto domaćeg proizvoda na globalnom nivou.

„Ono što COVID-19 čini jedinstvenim nije samo razarajući kontinuirani uticaj na ljude i društvo, već i ekonomski udarac“, izjavio je generalni direktor LLoyds-a, Džon Nil i dodao:

„Kada se svi ti faktori uzmu zajedno, izazov za ovu industriju će biti kao nikada do sada, ali i dalje ćemo se fokusirati na pružanje podrške našim klijentima i nastavićemo da isplaćujemo potraživanja tokom narednih nedelja i meseci“.

Related Posts