Budućnost otvorenih kancelarijskih prostora upitna

by Vesna Lapčić

Guste, urbane kancelarije tzv. otvorenog plana, bili su glavna karakteristika kancelarija poslednjih 20 godina. Nedavni izveštaj JLL-a otkrilo je da je oko 70 posto svih kancelarijskih prostora u prvom tromesečju 2020. bilo rađeno prema otvorenom planu.

Ovakve kancelarije noćne su more za prenos virusa koji se lakše širi u gustim područjima i mogli bi završiti kao artefakti predpandemijskog početka 21. veka. Izvršni direktori, poput Džejmsa Gormana iz Morgana Stanleya i Džesa Stejlija iz Barclaysa, doveli su u pitanje potrebu za ovakvim kancelarijama. Oni su uspešno vodili svoje poslove sa zaposlenicima koji rade od kuće pa se postavlja pitanje zašto ne tako i nastaviti te na taj način uštedeti.

Kancelarije neće u potpunosti izumreti nego će, kao i mnogo puta ranije, evoluirati. Evolucija će započeti kratkoročnim rešenjima koja će kancelarije učiniti sigurnim pre nastanka injekcije protiv koronavirusa. Te će promene delovati poput mosta prema budućnosti radnog mesta: neke od ovih kratkoročnih promena će se zadržati, a neke ne. O dugoročnoj evoluciji kancelarija odlučiće se u narednim mesecima i godinama, budući da kompanije promišljaju svoje poslovne planove kako bi bile fleksibilne i otporne te da bi zadržale produktivnost u krizi.

Iz tog je razloga ova kriza, koja teško pogađa naše živote, prilika za preduzeća da promene načine svog delovanja. Odluke koje kompanije sada donesu, uticaće na to kako će uredi izgledati za pet godina.

Related Posts