Kriptorudarenje šteti životnoj sredini, a mogu krasti i vašu struju

by Vesna Lapčić

Zaštita Planete jeste goruća tema, ali malo ko zna da je kripto rudarenje izuzetno štetno za životnu sredinu. Rešenja kompanije Kaspersky sprečila su više od 200 miliona pokušaja ilegalnog rudarenja kriptovaluta i u tom procesu uštedela mogući energetski ekvivalent do 3.000 tona emisije CO2 u atmosferu 2022. godine.

Kripto rudarenje je posao koji troši veliku količinu energije. Na primer, potrošnja električne energije za proizvodnju bitkoina jednaka je godišnjoj potrošnji energije u Švedskoj. Rastući troškovi energije tokom proizvodnje kriptovaluta doprinose rastućoj popularnosti zlonamernog rudarenja kriptovaluta – pretnji koje se infiltriraju na uređaj korisnika i rudare u tajnosti. Žrtva možda nije ni svesna da neko koristi resurse za obradu njenog uređaja u svrhe rudarenja kriptovaluta, pošto malver radi u skrivenom režimu.

Velika snaga koja se troši tokom kriptojacking-a može, ne samo da dovede do smanjenja performansi uređaja, već ima i negativne posledice po životnu sredinu. U 2019. godini, kompanija Kaspersky razvila je i uvela specijalnu metodologiju koja omogućava potrošačima i preduzećima da procene uticaj ilegalnog rudarenja na životnu sredinu. U tom procesu, otkrili smo da količina energije koja se troši u svrhe rudarenja kriptovaluta može da dostigne 1,67 GWh – dovoljno uporedive godišnje energije za napajanje jednog grada ili punjenje 15.000 električnih automobila. Prema novoj statistici, trend rasta potrošnje energije kripto rudarenjem ostaje nepromenjen.

U 2022. godini, proizvodi kompanije Kaspersky sprečili su 202.540.954 pokušaja otmičara da koriste tuđi uređaj za rudarenje kriptovaluta.

„Iako je opasnost kripto rudarenja za uređaje žrtava dobro poznata, negativan uticaj ove pretnje na životnu sredinu nije toliko očigledan. Važno je shvatiti da što se više energije troši na rudarenje, to se više ugljen-dioksida i drugih štetnih materija emituje u atmosferu. Zaštita kupaca od ove sajber pretnje ne samo da vodi ka bezbednijem digitalnom životu, već služi i kao preventivna mera za povećanje održivosti životne sredine, posebno tamo gde je mnogobrojnija populacija“, rekla je Maria Losyukova, šefica odeljenja za održivost kompanije Kaspersky.

 

Related Posts