Naredni, 29. Kopaonik biznis forum vraća se u formu četvorodnevnog događaja i biće održan od 6. do 9. marta 2022. godine u Kongresnom centru hotela Grand Kopaonik na Kopaoniku. Centralna tema biće „Srbija 2030: Agenda održivog razvoja“, a programom je predviđena 31 panel diskusija na aktuelna pitanja iz oblasti društvenog i ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, društvene odgovornosti, održivosti i digitalizacije.

 Ovaj najveći ekonomski događaj u zemlji ugostiće tri specijalna gosta – Vladimira Kostića, akademika, profesora i predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, koji će ukazati na ključne faktore budućeg razvoja Srbije,  Karlosa Alvarez-Pereiru, člana Rimskog kluba, koji će govoriti o  Svetu posle COVID-19: U potrazi za novom normalnošću i Branka Milanovića, profesora, istraživača i svetski poznatog autora koji će predstaviti pregled globalne ekonomske nejednakosti. Registracija učesnika počinje od 10. januara 2022. godine preko veb portala www.kopaonikbusinessforum.rs.

Kopaonik biznis forum započeće tzv. nultim danom i makroekonomskim analizama i predviđanjima za 2022. godinu za region Zapadnog Balkana, kao i za Srbiju. Ovaj dan biće zaokružen panelom koji je tradicionalno namenjen Inicijativi Digitalna Srbija. Prvog dana govoriće se o glavnim ekonomskim i političkim dešavanjima u Srbiji i regionu kroz uvodna obraćanja guvernera Narodne banke Srbije i ministra finansija nakon čega su planirana obraćanja specijalnih gostiju. Kao što je to bio slučaj i na prethodnom Forumu, zbog pandemije COVID-19, panel diskusija na Forumu započeće analizom javnog zdravstvenog sektora i uticaja COVID-19 na održivo finansiranje zdravstva u Srbiji. Prvog dana govoriće se i o političkim odgovorima na rastuću nejednakost, „borbi“ za talente, industriji 4.0 i izazovima digitalne transformacije, geopolitičkim pitanjima za region Zapadnog Balkana, kao i o regionalnoj saradnji kao preduslovu za održivi rast i pregledu nove inicijative inkluzivnog rasta iz ugla domaćih i stranih investitora.

Drugog dana na predstojećem 29. Kopaonik biznis forumu biće održani paneli o energetskoj tranziciji, agendi povezivanja Zapadnog Balkana, zelenoj tranziciji, pitanjima održivosti poljoprivrede, digitalizaciji javnih usluga, davanju prioriteta zaštiti životne sredine, kao i prihvatanju veštačke inteligencije obrazovanjem kao ključnim faktorom za održivi razvoj. Kao i prethodnih godina, dva panela biće posvećena pitanjima konsolidacije bankarskog sektora i prilagođavanju novoj normalnosti nakon pandemije COVID-19. Poseban panel će pokriti aktuelna pitanja korporativne društvene odgovornosti (CSR), snažnog liderstva i filantropije. Treći dan počeće obraćanjima plenarnih govornika o radu i pitanjima javne uprave, dok će paneli ponuditi odgovor na dva važna pitanja – o očekivanjima mladih i renesansi zdravstvenih sistema zasnovanih na digitalizaciji koja je usledila. KBF će se, tradicionalno, završiti plenarnim obraćanjem Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopaonik biznis organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard. Forum predstavlja svojevrsnu interaktivnu platformu za razmenu mišljenja, argumentovanu, konstruktivnu raspravu, uz sagledavanje ključnih reformskih izazova iz političkog, privrednog i ekonomskog ugla. Predstojeći događaj ima još veći značaj jer će biti mesto na kome će se sumirati rezultati ekonomske politike naše zemlje i napretka u društvenom razvoju u izuzetno složenim vremenima pandemije COVID-19.

 

 

 

 

 

Related Posts