Koliko košta fluktuacija zaposlenih?

by Vesna Lapčić

Promena zaposlenog najčešće košta od 90 do 200 odsto bruto plate tog radnog meseca. Zato selekciji i izboru članova tima treba posvetiti pažnju. Darko Mirković je preporučio pravilo broja tri koje danas nije lako primeniti zbog manjka kadrova. „Ne zapošljavajte nikog ako nemate tri kandidata. Čak i kada neko ispunjava standarde na „prvu loptu“ treba da ga uporedite sa drugima. Zatim, ne zapošljavajte nikog dok ga ne vidite tri puta jer je prvi put došao spreman da se pokaže u najboljem izdanju. I na posletku, ne zapošljavajte nikoga koga nisu videle bar još dve osobe u kompaniji, a poželjno je da to budu oni sa kojima će sarađivati“, rekao je Darko Mirković, osnivač kompanije Alterna International na otvorenom treningu „Moć poverenja“ koji je održan 18. oktobra u Beogradu, upravo u organizaciji kompanije Alterna International kome je prisustvovalo više od 250 ljudi.

Na treningu je istaknuto da je poverenje yaposlenih u kompaniju od krucijalne važnosti te da je nepostojanje istog veoma skupo. Posledice izostanka poverenja su manja produktivnosti, pomenuta fluktuacija radnika, a investicije u obuke se povećavaju jer mora konstantno da se obučavaju novi kadrovi. Zbog manjka iskustva novog radnika kvalitet usluge može da postane upitan, a sve zajedno posledično dovodi do pada rejtinga poslodavca.

„Dešava se da kompanije raspišu konkurs za šest pozicija, a javi im se četiri radnika. Ukoliko ne postoje objektivne okolnosti poput poslovanja u maloj sredini gde su zaista iscrpljeni svi ljudski resursi, kompanija treba ozbiljno da se zapita šta nije u redu“, rekao je Dragan Lončar, profesor Ekonomskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu i partner u Peterhof Consulting koji je takođe bio predavač na ovom otvorenom treningu.

Related Posts