Home Lifestyle Kako napraviti dobar restoran i šta je bistro kocept?

Kako napraviti dobar restoran i šta je bistro kocept?

by Vesna Lapčić

Koncept restorana je ideja vodilja koja definiše ceo restoran. Koncept ne uključuje samo izgled restorana, već i stil usluge, dekoraciju, a jedan od izuzetno važnih elemenata je hrana i kuvari koji ih pripremaju. Mnogi restorani su bazirani na ličnom iskustvu investitora ili njegovim interesovanjima. Nasleđe, lokalni sastojci, tradicija ili porodica su često inspiracija, ali ništa manje i putovanja širom sveta, umetnost, nauka, kultura. Na kraju dana, hrana je miks svega pomenutog.

Šta je „bistro“ koncept?

Reč „bistro“ potiče iz ruskog jezika i znači „brzo“. Naime, pre više od dvesta godina, za vreme opsade Pariza, Kozaci su u žurbi tražili da pojedu nešto na brzinu, praktično dok sede na konju.  Požurivajući francuske kelnere vikali su „bistro, bistro“ – odnosno „brzo, brzo“.

Tako je reč „bistro“ ušla u upotrebu kod ugostitelja i koristi se za lokale i barove koji u ponudi imaju jela koja ne zahtevaju preteranu kompleksnu pripremu.

U Beogradu, takođe, postoje takva mesta u kojima se može jesti uživajući u prijatnoj atmosferi , ali ne na brzinu. U „Bistro Gate“ u Zemunu, na primer, na meniju su burgeri, tortilje, obrok salate, paste, pizze, sendviči, ali se za sladokusce pripremaju i bifteci, piletina i riba. Reč je o restoranu internacionalne kuhinje u kojem se osim glavnih jela služe i doručak i poslastice.

U ovom restoranu kažu da su želeli da kreiraju atmosferu i amijent u kojima može da se uživa sa porodicom ali i poslovnim saradnicima. Osim o hrani koju priprema kuvar sa internacionalnim iskustvom, vodili su računa i o dekoraciji i izgledu restorana.

Foto: Bistro Gate

You may also like