Mesto gde se vetrovi sudaraju, a heroji spavaju

by Vesna Lapčić

Ljubitelji istorije, posebno oni ponosni na ostvarenja srpske vojske u Prvom svetskom ratu, ne bi trebalo da zaobiđu spomen kosturnicu na planini Jagodnji, Mačkov kamen – poprište jedne od najtežih bitaka. Bitka na Mačkovom kamenu odigrala se između dve najčuvenije bitke na srpskoj teritoriji tokom Velikog rata – Cerske i Klubarske. Srpska vojska je izgubila tu bitku, više od hiljadu vojnika je dnevno izbacivano iz stroja, na autrougarskoj strani daleko više. Istorija ne beleži nijednu bitku u Velikom ratu u Srbiji koja je za tako kratko vreme odnela toliko života. Samo u spone kosturnici leži 2.000 vojnika, srpskih i austrougarskih. Mnogi će reći da su Austrougari izvojevali „Pirovu pobedu“. Spomen kosturnica je rađena od kamena iz sela Kržava i Planina, sagrađena je 1929.  a u avgustu 1931. prenesene su kosti palih ratnika. Sa kote 924 proteže se veličanstven pogled na okolinu. Na kapiji ispred spomen obeležja, skrivenog među visokom borovinom, osim velikog natpisa „Otadžbina palim herojima“, stoji i ploča na kojoj pišu, gore navedeni stihovi Vojislava Ilića Mlađeg. I u čast tim palim borcima za slobodu, valja svratiti na to mesto i zapaliti im sveću za večnu slavu.

Spomen kosturnica nije jedino što se može obići u tom kraju, nedaleko su i vidikovac Perunika, zatim etno selo Mačkov kamen koje je, nažalost, početkom jula bilo obraslo u travu. Etno selo se sastoji od nekoliko vajata koji su prikupljani iz okoline i ideja je bila da budu turistički kompleks, a vajati osposobljeni za boravak. Nažalost, koliko turista tu zaista dolazi i boravi, nije nam poznato.

U samom podnožju, među obroncima planina, smeštena je varošica Krupanj kroz koju protiču četiri reke: Kržava, Bogoštica, Likodra i Čađavica. Ako se dolazi iz nekog udaljenijeg mesta, moguće je odsesti u hotelu koji nudi spa i wellness uslugu i ima spoljašnji bazen. Najviši vrh okoline je zapravo Rožanj na kojem se sreće 12 vazdušnih struja što ga čini značajnim rehabilitacionim centrom. Neko bi pomislio da Krupanj nema šta da ponudi, ali pored svega navedenog, u ovoj varošici se nalazi i muzej sa 3.000 eksponata.

Na samo kilometar od varošice, u dolini Rađevina, nalazi se Dobri Potok, prepoznatljiv po staroj drvenoj crkvi, posvećenoj uspenju presvete Bogorodice i mali etno kompleks koji čini nekoliko drvenih kućica. U Svakoj od njih je smešten po neki mini muzej, muzej enterijera, etnografski i prirodnjački muzej. Sama crkva spada u najstarije crkve u Podrinju, ikonostas je još iz 1826. godine i potpuno je očuvan. U porti crkve postoje i dve podzemne kapele koje su zapravo izgrađene u napuštenim rudarskim oknima iz kojih su nekada vađeni antimon i olovo. To su kapela Sv. Prokopija, zaštitnika rudara, i kapela Sv. Petke.

Related Posts