Kako „gejmifikacija“ Volstrita utiče na trgovinu akcijama u Srbiji

by Vesna Lapčić

Neočekivani efekti trgovine akcijama kompanije GameStop, uzdrmali su finansijski svet i promenili su način na koji mnogi posmatraju berzansko poslovanje. Društvene mreže su još jednom pokazale da igra velikih brojeva može naškoditi i iskusnim profesionalcima i umnogome menja svet u kojem živimo. Brojni stručnjaci ovaj jedinstveni slučaj nazivaju i „gejmifikacijom Volstrita“.

Ono u čemu se svi slažu je da će trenutna dešavanja doneti promene na globalnom finansijskom tržištu. Prvi očekivani trend je povećanje zainteresovanosti fizičkih lica za kupovinu i prodaju akcija. Digitalizacija i svima dostupan internet doprineće da se ovakvi disruptivni slučajevi i dalje dešavaju, a ono što zabrinjava je nedovoljno poznavanje tržišta od strane pojedinačnih kupaca akcija i donošenje značajnih investicionih odluka na osnovu onoga što piše na društvenim mrežama, kao što je Reddit. Nove aplikacije za besplatno direktno berzansko poslovanje poput RobinHood-a će nakon GameStop sage nastaviti da se pojavljuju, ali je upitno da li je ovakav vid investiranja dugoročno bezbedan.

„Zaključak nakon GameStop slučaja je to da su online platforme koje pružaju usluge trgovine pokazale velike nedostatke. Od tada su svakodnevno na udaru široke javnosti jer su prvi put u istoriji zabranile, a kasnije i ograničile kupovinu akcijama koje su kao GameStop imale ogromne skokove, pravdajući to time da klirinške kuće nisu u stanju da obrade i saldiraju toliku količinu transakcija. U bliskoj budućnosti se dovodi u pitanje i opstanak nekih od njih jer će verovatno pretrpeti ogromne potencijalne štete od tužbi koje uveliko stižu“, objašnjava Željko Devčić, direktor Direkcije za finansijska tržišta Vojvođanske banke.

U našoj zemlji mali broj institucija nudi berzansko posredovanje, a jedna od njih je upravo Vojvođanska banka. „U Srbiji u segmentu trgovanja akcijama servisiramo sve vrste klijenata – institucionalne, pravna lica i fizička lica koja ulažu na domaćoj berzi, evropskim i severnoameričkim berzama. Što se tiče iznosa ulaganja, kreće se u rasponu od 5.000 evra pa do nekoliko desetina hiljada evra u segmentu fizičkih lica. Naši klijenti su i fondovi koji upravljaju i sa više milijardi evra vrednom imovinom. Ako govorimo o finansijskim odlukama koje klijenti donose, one zavise od risk profila svakog pojedinačnog klijenta, koji rade na različitim strategijama i u različitim vremenskim okvirima”, napominje Devčić iz Vojvođanske banke.

Stručnjaci naglašavaju da ukoliko fizička lica odluče da se samostalno bave trgovinom akcijama, bez posrednika, moraju da budu spremni da se edukuju u kontinuitetu, redovno prate sve promene i reaguju na njih brzo, jer se finansijsko tržište stalno menja. Upravo je banka institucija koja u ovakvim situacijama pruža sigurnost. Novac se ne šalje u inostranstvo na račune brokerskih platformi koje u današnjem vremenu daju za pravo da na štetu svojih ulagača i protiv regulative dovode svoje klijente u vrlo nezavidan položaj. „Nakon spajanja Vojvođanske banke i OTP banke Srbija koje očekujemo u maju 2021. godine, klijentima ćemo pružati dodatne usluge kroz investiciono savetovanje i portfolio menadžment kako bi klijenti imali uvek pri ruci profesionalca koji je obučen da odgovori izazovima i pruži pravovremen, kvalitetan savet“, kažu iz Vojvođanske banke.

Podsetimo, GameStop je lanac preko 5000 prodavnica koji prodaje gejmersku opremu. Zbog pandemije poseta prodavnicama je pala jer su kupci naručivali onlajn. Hedž fond Melvin Capital kao i mnogi drugi su probali da iskoriste taj momenat i „shortuju“ njihove akcije. Mehanizam „short selling-a“  funkcioniše tako što je fond u ovom slučaju pozajmio akcije GameStop-a očekujući da padnu i nakon toga zaradi nadajući se da će ih kupiti po nižoj ceni i vratiti pozajmicu. Prema poslednjem izveštaju, neki od fondova koji su učestvovali u „shortovanju“ GameStop akcija su izgubili 53 odsto kapitala usled ogromnog skoka tih akcija uzrokovanog pojedinačnim investitorima na koje su objave na društvenim mrežama uticale da kupuju GameStop akcije. Ovi fondovi su morali da zatvore svoju short“ poziciju po 50 puta višoj ceni i uknjiže milijarde dolara gubitaka.

 „Ubrzo nakon pucanja cenovnog “balona”, akcije GameStopa su se vratile (pale) na uobičajeni vrednosni nivo, što je prouzrokovalo ponovne gubitke velikog broja individualnih investitora. Upravo ovakve situacije predstavljaju odličan primer važnosti postojanja stručnog investicionog savetovanja od strane profesionalca koji razume mehanizme tržišta i u turbulentnim uslovima“, zaključuju u Vojvođanskoj banci.

Foto: Pixabay.com

Related Posts