Kako da uštedite na održavanju automobila

by Vesna Lapčić

Redovno održavanje automobila je ključan preduslov za njegovo pravilno funkcionisanje i dugogodišnje korišćenje. Pored redovnih servisa, periodično održavanje u sopstvenoj režiji pomaže da se preduprede veći mehanički problemi i vozilo uvek održava u optimalnom stanju.

Redovnim održavanjem automobila, koje se sprovodi na svakih 6 do 12 meseci, u zavisnosti od pređene kilometraže i uslova eksploatacije, možemo i uštedimo veće svote novca. Čak i ako niste stručnjak za automobile, možete uštedeti na auto delovima i uobičajenim troškovima popravke automobila. Skrećemo vam pažnju na nekoliko ključnih stavki o kojima treba povesti računa.

Potražite renomiranu radionicu za popravke. Kada birate mehaničara, važno je da pronađete radnju koja je poštena, pouzdana i svoje usluge naplaćuje po razumnoj ceni. Pitajte ljude kojima verujete, razgovarajte sa prijateljima i porodicom da saznate njihova lična iskustva. Razmotrite i onlajn recenzije i raspitajte se o satnicama na više različitih lokacija.

Naučite ponešto o uobičajenim popravkama automobila. Razumevanje kako vozilo funkcioniše može da vam potencijalno uštedi novac. Na primer, ako kažete mehaničaru da vaš volan vibrira dok vozite, trebaće mu vremena (plaćenog vašim novcem) da dijagnostikuje problem i napravi procenu. Međutim, ako im kažete da je poravnanje loše, skratićete proces i umanjiti cenu rada, a i mehaničar će dobiti poruku da razumete situaciju i koje usluge vam mogu biti potrebne. Pročitajte uputstvo za upotrebu vozila i pratite edukativne automobilske sajtove, YouTube kanale i blogove.

Kupujte delove u sopstvenoj reži. Cena popravke automobila uključuje delove i rad mehaničara. Ako sami kupujete delove lako možete uštedeti, ali prethodno proverite da li vaš mehaničar dozvoljava kupcima da isporuče sopstvene delove. Iako su auto-delovi dostupni i na brojnim fizičkim lokacijama, sve više kupaca traži mogućnost da ove proizvode pretražuje, analizira i poručuje putem veb lokacije koje omogućavaju kupovinu na daljinu. Naime, kupovina delova onlajn ne samo da štedi vreme, već često donosi i značajne materijalne uštede.

Nastavite sa rutinskim održavanjem. Ne pokušavajte da uštedite „neki dinar“ preskakanjem redovnih servisa, npr. zamene ulja i rotacije pneumatika. Briga o osnovnom mehaničkom održavanju može da vam uštedi ozbiljne svote na ozbiljne popravke u budućnosti. U prevenciji ozbiljnijih kvarova značajnu ulogu igraju i svetla upozorenja na komandnoj tabli koja svakako ne treba ignorisati (uglavnom se radi o bezazlenim problemima, ali oni ponekad mogu biti nagoveštaj nečeg opasnijeg).

Što se tiče poduhvata „uradi sam“ na kojima se može uštedeti, oni obuhvataju jednostavne intervencije kao što su zamena sijalica u farovima, zamena metlica brisača, korekcija pritiska vazduha u pneumaticima, dopuna motornog ulja i tečnosti za pranje vetrobranskog stakla, održavanje higijene vozila… Malo strpljenja i odgovarajući alat mogu zadržati novac na vašem računu, ali i poboljšati samopouzdanje i osećaj zadovoljstva zbog dobro obavljenog posla. Naravno, u aktuelnim okolnostima valja se pridržavati i saveta za uštedu goriva.

Konačno, ako vaš više vremena provodi u servisu nego na putu, možda je vreme da razmislite o kupovini novog automobila – verovatno biste se iznenadili koliko novca podmlađeni vozni park može da vam uštedi na duže staze.

Ovaj edukativni tekst obezbedio je sajt prodajadelova.rs

Foto: Pixabay.com

Related Posts