Generali Grupa među 100 najodrživijih kompanija u svetu

by Vesna Lapčić

Generali Grupa rangirana je među 100 najodrživijih kompanija u svetu u okviru indeksa „Korporativni vitezovi – 100 najodrživijih kompanija u svetu za 2020“. Reč je o 16. ediciji Korporativnih vitezova, a u analizu ulazi 7.395 kompanija sa prihodom većim od milijardu dolara širom sveta.

Među prvih 100 u 2020. godini 49 kompanija je iz Evrope, 29 iz SAD i Kanade, 18 iz Azije, tri iz Južne Amerike i samo jedna sa afričkog kontinenta.

Priznanje ističe razvojni put Generali Grupe u oblasti održivog razvoja, koji je integralni deo strategije ove kompanije do 2021. navodi se u saopštenju.

Generali je postavio cilj da „zelene“ i održive investicije iznose 4,5 milijardi evra do 2021. kao i da 7-9 odsto rasta bruto premije bude u „zelene“ i društvene proizvode. Takođe, u septembru 2019. Generali je izdao prvi „Zeleni bond“ u evropskom osiguravajućem sektoru za iznos od 750 miliona evra. Godinu dana ranije Grupa je koristila 88 odsto električne energije iz obnovljivih izvora. Generalijeva posvećenost održivom razvoju je priznata i kroz brojne druge indekse: Dow Jones Sustainability World Index, the Dow Jones Sustainability Europe Index, MSCI ESG Leaders Indexes, FTSE4Good Europe and Euronext Vigeo Europe 120.

Generali je zauzeo 69. mesto.

Prvo mesto na ovoj listi zauzela je danska kompanija Orsted, proizvođač energije iz obnovljivih izvora.

Od finansijskih ustanova koje posluju i u Srbiji, na ovog listi se nalazi i Intesa Saopaolo.

Related Posts