Poslodavci spremni na razuman kompromis u vezi sa minimalcem

by Vesna Lapčić

Unija poslodavaca Srbije i predstavnici Sindikata nisu uspeli da postignu kompromis o minimalnoj ceni rada. Poslodavci ostaju kao i do sada spremni na kompromisno rešenje, ali insistiraju na tome da ono mora biti održivo, odnosno da ne sme da ugrozi poslovanje većeg broja preduzeća.

Razgovori o minimalcu biće nastavljeni 14. septembra na sednici Socijalno-ekonomskog saveta. Ukoliko i tom prilikom ne bude dogovora, odluku će doneti Vlada Srbije.

Tokom pregovora Sindikat je nastupio sa zahtevom za povećanje cene rada na 37.000 dinara, dok su predstavnici Unije izneli stav privrede, izražen u anketi sprovedenoj uoči početka pregovora, da uslova za povećanje nema i da je pandemija Covid-19 ozbiljno ugrozila poslovanje preduzeća u Srbiji. U ime Ministarstva privrede predloženo je povećanje minimalne cene rada u rasponu od 4 do 6%.

Unija poslodavaca Srbije izražava i dalje spremnost na srednje rešenje, po kome bi bila povećana minimalna cena rada u iznosu ne većem od 6%, ali uz uslov da se istovremeno usvoji paket mera koji bi smanjio troškove poslovanja. U te mere spada pre svega smanjenje poreza i doprinosa za najmanje 1%, povećanje neoporezivog dela dohotka, kao i ukidanje parafiskalnih nameta koji predstavljaju veliki trošak za preduzeće.

„Uvereni smo da će biti doneta  održiva i dugoročno opravdana odluka. Takođe verujemo da ćemo zajedno sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija nastaviti da radimo na podizanju ambijenta za poslovanje domaće privrede, jer je to nužno ne samo za podizanje zarada, već i za samo očuvanje i nadamo se povećanja broja radnih mesta“, izjavio je Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije.

Related Posts