Erste Grupa uključena u Blumbergov Indeks rodne ravnopravnosti

by Vesna Lapčić

Erste Group Bank AG („Erste Grupa”) objavila je da se nalazi među 325 kompanija iz 50 privrednih delatnosti iz 42 zemlje i regiona širom sveta koje su uključene u Blumbergov Indeks rodne ravnopravnosti (GEI) za 2020. godinu. Kompanije dolaze iz različitih delatnosti, uključujući automobilsku industriju, bankarstvo, usluge za potrošače, inženjering i građevinarstvo i maloprodaju. Objavljivanjem podataka o rodu na osnovu okvira Indeksa GEI, firme uključene u GEI za 2020. godinu omogućile su sveobuhvatan uvid u svoje investicije u rodnu ravnopravnost na radnom mestu i u zajednicama u kojima posluju. Erste Grupa je uključena u ovogodišnji indeks zato što je ocenjena na nivou ili iznad globalnog limita koji je definisao Blumberg i koji je odraz visokog nivoa objavljivanja informacija i ukupnog učinka u pet oblasti koje pokriva okvir.

Činjenica da smo ponovo uključeni u Blumbergov Indeks rodne ravnopravnosti predstavlja vredno priznanje za trud koji smo uložili u promovisanje rodne ravnopravnosti na radnom mestu,” ističe Julia Valski, rukovoditeljka Sektora za upravljanje diverzitetom u Erste Grupi. „Obezbeđivanje jednakih mogućnosti ženama da napreduju u karijeri duboko je ukorenjeno u inkluzivnim načelima na kojima je osnovana Erste pre dve stotine godina. Ostvarili smo značajan napredak u pružanju mogućnosti ženama da se istaknu u okviru naše grupe, iako još uvek nismo dostigli cilj da žene zauzimaju 35 procenata pozicija u najvišem rukovodstvu na svim našim tržištima. Nastavićemo da radimo na tome. Radeći na unapređenju rodne ravnopravnosti, nastavićemo da sprovodimo politike zasnovane na dokazima, činjenicama i analizi – zbog čega Blumbergov Indeks GEI vidimo kao jedinstveno koristan pokazatelj.

GEI definiše globalni standard za merenje politika i mera za unapređenje rodne ravnopravnosti

Indeks GEI prati finansijske rezultate kompanija koje se kotiraju na berzama i koje su posvećene promovisanju rodne ravnopravnosti putem izrade politika, zastupljenosti i transparentnosti. Referentni indeks meri rodnu ravnopravnost u pet oblasti: žene na rukovodećim pozicijama i u programu pripreme talenata za napredovanje u budućnosti, jednake zarade i rodni paritet zarada, inkluzivna kultura, politike za sprečavanje seksualnog uznemiravanja i brend koji podržava žene. Ove godine Blumberg je povećao broj kompanija koje se razmatraju kao kandidati za uključivanje u indeks na skoro 6.000 iz 84 zemlje i regiona.

„Ukupno 325 kompanija koje su uključene u Indeks GEI za 2020. godinu pokazalo je posvećenost transparentnosti i liderstvo u izveštavanju o rodnim podacima,“ rekao je Piter T. Grauer (Peter T. Grauer), predsednik kompanije Blumberg. „Objavljivanje statističkih podataka i praksi kompanije predstavlja važan prvi korak u globalnoj podršci rodnoj ravnopravnosti.“

Rodna ravnopravnost u fokusu pažnje Erste Grupe

Erste Grupa definiše diverzitet i inkluziju kao sastavni deo svoje korporativne strategije i to svoje opredeljenje jasno navodi u svojoj Misiji i Kodeksu ponašanja. Ova bankarska grupa, čije je sedište u Beču, aktivno promoviše radno okruženje bez diskriminacije i zlostavljanja, i ceni rad i vrednost svakog pojedinca bez obzira na rod, starost, invaliditet, bračno stanje, seksualnu orijentaciju, boju kože, versku ili političku pripadnost, etničko poreklo, nacionalnost ili neki drugi aspekt koji nije vezan za njegovo ili njeno zaposlenje.

Erste Grupa je sprovela veliki broj različitih inicijativa kojima podržava razvoj ženskog liderstva. Godine 2019. Aleksandra Habeler-Drabek postala je prva žena koja je imenovana za članicu Upravnog odbora Erste Grupe. Ukupan udeo žena u najvišem rukovodstvu u celoj Erste Grupi trenutno je na nivou od 29 odsto, a žene su zauzimale 39 procenata pozicija u Nadzornom odboru Erste Grupe na kraju 2019. godine. U cilju daljeg povećanja broja žena u najvišem rukovodstvu, Erste Grupa namerava da unapredi rodnu ravnotežu u svom programu za talente, i nudi talentovanim ženama programe mentorske podrške. U Austriji, stručna grupa Ženskog centra Erste Grupe nastavila je sa ključnim inicijativama, kao što su događaji za umrežavanje, novi formati razmene za majke i očeve prilikom roditeljskog odsustva i „Erste WIT”, inicijativa čiji je cilj podsticanje više žena da se odluče za karijeru u IT sektoru.

Erste Banka u Srbiji promenama  i  merama  unapređuje ravnomeran odnos polova u strukturi zaposlenih. Bila je 2012. godine jedna od prvih potpisnica Principa Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena, koji predstavljaju smernice poslovnom sektoru o tome kako osnažiti žene na radnom mestu, tržištu i u zajednici.

U 2019. godini u Erste Banci u Srbiji žene su činile 72,4 odsto zaposlenih, a muškarci 27,6 procenata. Na rukovodećim pozicijama žene su zastupljene sa 51,5, a muškarci sa 48,5 odsto. Izvršni odbor Banke čine dva muškarca i dve žene.

Related Posts