EIB obezbedio zajam od 200 miliona evra Fondu za razvoj

by Vesna Lapčić

Evropska investiciona banka (EIB), banka Evropske unije, obezbediće zajam u iznosu od 200 miliona evra Fondu za razvoj Republike Srbije za brži oporavak malih i srednjih preduzeća (MSP) i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije od kovida-19. Ovo je šesti zajam EIB-a za Srbiju u okviru finansijskog paketa Tima Evropa za Zapadni Balkan, povećavajući ukupan iznos podrške EIB za brži oporavak Srbije od kovida-19 na 380 miliona evra. Zajam će ubrzati oporavak privatnog sektora, povećati privrednu aktivnost i pomoći da se očuva preko 47.000 radnih mesta, istovremeno stvarajući 5.500 novih prilika za zapošljavanje građana Srbije.

Sredstva EIB biće na raspolaganju malim srpskim preduzećima za pokriće potreba za obrtnim kapitalom i finansiranje dugoročnijih investicija, pod fleksibilnijim i povoljnijim uslovima. Ona su tako osmišljena da se maksimira uticaj i obezbede različite opcije isplate, omogućavajući MSP kojima su hitno potrebna sredstva za održavanje likvidnosti da do tih sredstava brže dođu.

Liljana Pavlova, potpredsednica EIB koja je odgovorna za kreditne poslove u Srbiji, rekla je: „Kao dugogodišnji partner Srbije i članica Tima Evropa, EIB nastavlja da podržava ovu zemlju u prevazilaženju direktnih posledica povezanih sa kovidom, jačanju njene privrede i napretku u EU integraciji. Podrška privatnom sektoru važan je deo tog procesa i trenutno je naš prioritet da pomognemo u oživljavanju proizvodnje, uz istovremeno očuvanje lanaca snabdevanja i radnih mesta. Naša današnja aktivnost usmerava 200 miliona evra u pravcu najteže pogođenih MSP i preduzeća srednje kapitalizacije u Srbiji. Ova preko potrebna finansijska pomoć omogućava kontinuitet poslovanja i povećava otpornost srpske privrede, utirući put bržem oporavku nakon kovida i većoj konkurentnosti.”

Siniša Mali, ministar finansija, naveo je: „Od početka pandemije, Vlada Republike Srbije nastavlja da pruža stalnu podršku privredi i građanima Srbije za ublažavanje negativnih posledica pandemije izazvane virusom korona. Usvojili smo i sproveli dva značajna finansijska paketa za podršku privredi i našim građanima, a trenutno se sprovodi treći program. Sva tri paketa ukupno su vredna 8 milijardi evra, čineći 17,4% bruto domaćeg proizvoda. Zahvaljujući tim merama podrške, uspeli smo da zaštitimo privredu, pomognemo preduzećima da nastave sa radom i očuvaju radna mesta. Sva tri programa uključuju i podršku malim i srednjim preduzećima, u vidu finansijske pomoći kroz isplatu minimalnih zarada, omogućavanjem odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na teret poslodavca i obezbeđivanjem povoljnog finansiranja u okviru dve garantne šeme. Značaj malih i srednjih preduzeća za funkcionisanje celokupne privrede je neprocenjiv i drago nam je što smo u mogućnosti da nastavimo da zajedno jačamo taj sektor.”

Anđelka Atanasković, ministarka privrede, izjavila je: „Kao i globalna privreda, Srbija se suočava sa rizicima i neizvesnostima usled epidemije kovida-19. Prošla godina je bila veoma problematična, a da bi se ublažile negativne posledice po sektor MSP i očuvala stabilnost finansijskog i ekonomskog sistema, Vlada Srbije uspela je da podrži privredne subjekte u očuvanju njihovog poslovanja. Namera je Vlade Srbije da nastavi sa tim trendom i pruži dodatnu podršku privrednim subjektima za pribavljanje obrtnog kapitala i održavanje tekuće likvidnosti, kako bi mogli da redovno izmiruju svoje obaveze prema poslovnim partnerima, zaposlenima i državi. Imajući u vidu ogromno interesovanje privrednih subjekata za ovaj vid podrške Vlade, bila su nam potrebna dodatna sredstva i ona su obezbeđena u obliku kreditne podrške EIB. Zahvaljujući ovoj kreditnoj liniji, Vlada Republike Srbije pomoći će privrednim subjektima i da investiraju u ovom izazovnom času. Investicionim programom ’Oporavak i razvoj’ uspostavljena je nova kreditna linija za dodelu kreditnih sredstava pod povoljnim uslovima privrednim subjektima za sprovođenje novih investicija, što će ubrzati oporavak i rast privredne aktivnosti u Republici Srbiji uprkos teškim ekonomskim uslovima sa kojima ćemo se suočiti neposredno nakon pandemije. Namera ovog projekta, uz pomoć EIB, jeste da doprinese oporavku i razvoju MSP podržavanjem novih investicija, da očuva zaposlenost, podstakne privredni razvoj zasnovan na načelima održivog razvoja i unapredi konkurentnost kroz investicije u digitalizaciju i primenu novih tehnologija.”

Mateja Norčič Štamcar, otpravnica poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji, istakala je: „Evropska unija je bila uz Srbiju od samog početka pandemije, u fazi vanredne situacije i kao podrška kampanji vakcinacije. Prirodan je izbor Evropske unije da nastavi da podržava i privredu. U tom pravcu smo usmerili i određena bespovratna sredstva. Finansijska sredstva koja obezbeđuje EIB suštinski su deo naše strategije jačanja MSP. Ona su oslonac privrede.”

Tim Evropa pruža ključnu ekonomsku podršku srpskoj privredi

Zajam EIB omogućava Vladi Srbije da obezbedi ključnu ekonomsku podršku privatnom sektoru.  Ova sredstva su deo paketa podrške Tima Evropa za Zapadni Balkan, koji uključuje program za oporavak od kovida-19 vredan 1,7 milijardi evra koji je EIB uvela u maju 2020. godine. Ovaj paket podrške EU uključuje i kontinuirano uvođenje dva dodatna programa, koji će obezbediti do 900 miliona evra novih sredstava u regionu. Od 2009. godine do danas, EIB je investirala preko 2,2 milijarde evra u gotovo sve ključne sektore srpske privrede, što je doprinelo očuvanju preko 320.000 radnih mesta.

 

 

Related Posts