EIB i UNEP protiv klimatskih promena

by Vesna Lapčić

Evropska investiciona banka (EIB) i Program za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP) dogovorili su da će produbiti saradnju u cilju unapređenja akcija za zaštitu od klimatskih promena, saopšteno je na sajtu EIB.

Fokus strateške saradnje biće klimatske promene, očuvanje, zaštita prirode i prirodnih resursa, uključujući biološku raznovrsnost širom sveta. Prioritet će biti identifikacija novih investicionih projekata u oblasti životne sredine i klimatskih promena.

Memorandum o razumevanju potpisan je u Briselu, na sastanku Inger Andersen, izvršnog direktora UNEP-a, i Eme Navaro, potpredsednice EIB zadužene za oblast klimatskih promena i životne sredine.

„Klimatske promene su najvažnije pitanje današnjeg vremena. Sada moramo proširiti raspravu o ovoj važnoj temi i povećati svest o pretnjama prirodi i biološkoj raznolikosti i uticaju koji imaju na naše živote“, izjavila je Ema Navaro.

Procenjuje se da će na globalnom nivou godišnje za zaštitu prirode biti potreban iznos između 300 i 400 milijardi dolara, dok je trenutno u opticaju oko 50 milijardi dolara za te namene. Moramo da radimo zajedno kako bismo premostili jaz u investiranju, rekla je ona.

„Dok se suočavamo da egzistencijalnom krizom, prirode i klime, naša najbolja šansa da preokrenemo štetu koju je čovečanstvo napravilo i ostavimo budućim generacijama normalnu budućnost je da zajedno radimo na rešavanju ovih globalnih izazova“, rekao je Inger Andersen.

Svet se suočava sa neviđenim klimatskim i ekološkim izazovima. I 2020. godina je ključna za početak pronalaska rešenja za klimatske promene i zagađenje životne sredine, objavljeno u saopštenju EIB.

Related Posts