Home Finews EFSE i ProCredit banka obezbeđuju finansiranje za SME sektor

EFSE i ProCredit banka obezbeđuju finansiranje za SME sektor

by Vesna Lapčić

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) proširio je svoje partnerstvo sa ProCredit bankom Srbija obezbedivši kredit u iznosu od 15 miliona evra kao podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u zemlji. Ovaj kredit će doprineti povećanju poslovnih aktivnosti uprkos izazovima prouzrokovanim globalnom pandemijom.

Predsedavajući Upravnog odbora EFSE fonda, Klaus Miler, rekao je: “Zadovoljstvo nam je što jačamo svoje partnerstvo sa ProCredit bankom. Otkako smo 2006. godine udružili snage, zajedno smo prešli veliki put. Pristup finansijskim sredstvima i dalje ostaje prioritet tokom i nakon krize izazvane virusom Covid-19 i ja istinski verujem da ćemo nastaviti da podržavamo i pozitivno utičemo na mikro, mala i srednja preduzeća u Srbiji u njihovim naporima da održe svoje poslovne aktivnosti.”

ProCredit banka Srbija je jedna od vodećih banaka koje pružaju usluge mikro, malim i srednjim preduzećima u zemlji, te je takođe i lider u finansiranju poljoprivrede. “Od samog starta posvećeni smo finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća u prigradskim i ruralnim područjima Srbije, kojima nedostaje pristup finansijskim sredstvima. O tome najbolje svedoči činjenica da se 75% portfolija ProCredit banke nalazi baš u tim područjima. Saradnja sa institucijama poput EFSE fonda jača našu reputaciju u ovom segmentu i daje nam kredibilitet na domaćem i inostranom tržištu”, izjavio je Igor Anić, predsednik izvršnog ProCredit banke.

O Evropskom fondu za jugoistočnu Evropu

Osnovan 2005. godine kao razvojni investicioni fond, Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) ima za cilj da podrži ekonomski razvoj i prosperitet u Jugoistočnoj Evropi, kao i Turskoj, Ukrajini, Belorusiji, Rumuniji, Bugarskoj, Moldaviji i zemljama Kavkaza, investirajući u mikro i mala preduzeća, kao i u poboljšanje životnih uslova privatnih domaćinstava. Imajući u vidu da je pristup finansijskim uslugama ključan za razvoj ovog segmenta, Evropski fond za jugoistočnu Evropu stavlja fokus na pomaganje lokalnim finansijskim institucijama da unaprede svoju sposobnost da ovoj ciljnoj grupi pruže odgovorno finansiranje. Osim investicionih aktivnosti koje sprovodi kroz saradnju sa lokalnim partnerima, EFSE podržava preduzetnike i finansijske institucije putem Centra za tehničku pomoć kroz projekte tehničke podrške, savetovanja i obuke.

EFSE je osnovala Nemačka razvojna banka (KfW) uz finansijsku pomoć Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ) i Evropske komisije. Kao prvo javno-privatno partnerstvo ovog tipa, EFSE obezbeđuje sredstva preko donatorskih agencija, međunarodnih finansijskih institucija i privatnih institucionalnih investitora.

Kompanija Finance in Motion GmbH iz Nemačke je savetnik EFSE fonda, a Hauck & Aufhäuser Fund Services S.A. iz Luksemburga ima ulogu menadžera.

Za više informacija o Evropskom fondu za jugoistočnu Evropu posetite: www.efse.lu
Za više informacija o Finance in Motion posetite: www.finance-in-motion.com

You may also like