EBRD obezbedila 75 miliona evra kredita za likvidnost

by Vesna Lapčić

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da je UniCredit banci u Srbiji obezbedila kredit od 75 miliona evra, namenjen rešavanju problema likvidnosti kompanija, malih i srednjih preduzeća i opština, nastalih usled naglog pada ekonomskih aktivnosti, izazvanih pandemijom koronavirusa.

Kako je saopšteno, EBRD je podržala ekonomije šest balkanskih zemalja, a uskoro treba da opredeli iznos do 1,7 milijardi evra samo u 2020. godini za prevazilaženje ekonomskog uticaja na pandemiju.

“Potpisivanje ovog ugovora o zajmu je produbilo naše dugoročno partnerstvo sa EBRD i ponosni smo što zajedničkim radom nastavljamo da podržavamo srpsku ekonomiju. Više nego ikada ranije, sada je važno da svi na tržištu daju svoj doprinos prevazilaženju posledica izazvanih pandemijom. Kao jedna od vodećih banaka, mi imamo odgovornost i snagu da nastavimo sa aktivnom podrškom razvoju zemlje”, rekla je predsednica Izvršnog odbora UniCredit banke u Srbiji Feza Tan.

EBRD je vodeći institucioni investitor u Srbiji gde je uložila više od 5,9 milijardi evra kroz 265 projekata.

Ta banka se fokusira na podršku razvoju privatnog sektora, modernizaciju javnih komunalnih usluga, i na sveobuhvatnu tranziciju ka zelenoj ekonomiji.

Related Posts