VIG ostvario dobit pre oporezivanja 346 miliona evra

by Vesna Lapčić

Sa povećanim obimom premije od 10,43 milijarde evra, dobiti pre oporezivanja od 346 miliona evra i daljim poboljšanim kombinovanim odnosom od 95%, VIG Grupam, u okviru koje posluje i  Wiener Stadtische osiguranje, postigla solidne rezultate za 2020.

Na rezultat pre oporezivanja od 345,9 miliona evra u velikoj meri je uticalo smanjenje finansijskog rezultata usled pandemije COVID-19.

„VIG grupa je uspela srazmerno dobro da prebrodi ovaj teški period pandemije. Pokazali smo da smo otporni na nepredvidive događaje. Stabilnost je naša najveća prednost koja nam omogućava da prebrodimo turbulentna vremena i efikasno se nosimo sa svim lokalnim izazovima,“ objašnjava izvršna direktorka Elizabet Štadler.

Zemlje Centralne i Istočne Evrope (CEE) bile su više pogođene drugim talasom zaraza od Austrije i zapadnoevropskih zemalja.

S obzirom na solidne rezultate godišnjoj skupštini je predložena dividenda od 75 centi. VIG se zalaže za to da bude stabilan, pouzdan partner za svoje akcionare i omogućava im da učestvuju u performansama Grupe.

VIG očekuje obim premije 2021. godine na nivou 2020. godine oko 10,4 milijarde evra, a dobit pre oporezivanja kreće se od 450 do 500 miliona evra. Očekuje se da će kombinovani odnos ostati na održivom nivou od oko 95%.

Konačni koeficijent solventnosti Grupe na kraju 2020. godine bio je nešto bolji nego što je prijavljeno 9. marta 2021. godine (235%). Sa 238%, regulatorni koeficijent solventnosti odražava nastavak izuzetno jake kapitalizacije VIG-a. Na dan 31. decembra 2020. godine, VIG je imao sopstvena sredstva od 8,8 milijardi evra, od čega je 83% bilo u kategoriji najkvalitetnijih. Kapital za solventnost iznosi 3,7 milijardi evra.

 

Related Posts