Dve srpske kompanije među najbrže rastućim tehnološkim kompanijama u Centralnoj Evropi

by Vesna Lapčić

Srpska kompanija Factory World Wide, koja se bavi izradom softverskih rešenja za domaće i inostrane klijente zauzela je visoko 6. mesto na ovogodišnjoj Deloitte-ovoj rang listi najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi (CE Technology Fast 50), zabeleživši četvorogodišnji rast prihoda od 3627 odsto (2018-2021.), objavila je konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte.

U kategoriji „Kompanije u usponu“, internacionalna kompanija sa razvojnim centrom u Srbiji – Bloxico Software Solutions, koja se bavi outsourcing-om i konsultovanjem u sferi blockchain industrije, kreiranjem in-house rešenja kao i blockchain proizvoda za svoje klijente, zauzela je 9. mesto ostvarivši trogodišnji rast prihoda od 1152 odsto (2019-2021.).

Takođe, u kategoriji „Zvezde pozitivnog uticaja“ (Impact Stars) koja prepoznaje kompanije koje svojim proizvodom ili uslugom imaju pozitivan uticaj na jedan od sledećih segmenata: društvo, poslovnu zajednicu, inovativnost, okolinu i različitost, prepoznate su tri kompanije iz Srbije koje imaju jasnu etičku dimenziju u srcu svog poslovnog modela: Factory World Wide, Foxy Voxel i Joberty Technologies.

„Čast mi je što je Deloitte Central Europe prepoznao Factory kao perspektivnu kompaniju stavivši nas na listu 50 brzo rastućih kompanija u Centralnoj Evropi, kao i rangiranjem u kategoriji “Impact stars”.

Oduvek smo verovali da će beskopromisan kvalitet koji pružamo svojim klijentima biti prepoznat.

Prvih nekoliko godina razvijali smo posao u Sjedinjenim Državama, a poslednje 3 godine smo strogo fokusirani na razvoj poslovanja u Srbiji.

Danas, i dalje na tom putu, sa preko 80 zaposlenih u Beogradu i skoro 20 aktuelnih projekata, stremimo ka istim ciljevima. Ne planiramo da se ovde zaustavimo, već smo u procesu akvizicije velike kompanije koja je 10 puta brojnija od nas. Sledeći korak za Factory je širenje na evropsko tržište. Ipak, iznad svega kvalitet naših proizvoda, kao i zadovoljstvo i napredovanje zaposlenih ostaju naši prioriteti,“ ističe Nikola Vučinić, vlasnik kompanije Factory World Wide.

Nenad Tanasković, direktor kompanije Bloxico Software Solutions, ističe: „Čast nam je što smo nosioci ove nagrade. Kao domaća firma sa stranim ulaganjima, Bloxico od 2018. niže uspehe u kreiranju proizvoda i pružanju usluga koji se oslanjaju na inovativnu tehnologiju. Verujemo u pouzdan poslovni ekosistem koji smanjuje rizik, povećava poverenje, i gradi i neguje prave poslovne vrednosti sa našim klijentima. Dobijanje ove nagrade nam je potvrda da je put kojim idemo, a to je – jednostavnost, odgovornost i korektnost u poslovanju, zaista pristup koji daje rezultate.

Sa ekspertima koji nose višedecenijsko iskustvo i vrednostima koje nas okupljaju, nastojimo da održimo kvalitet našeg tima i razvojnog centra u Srbiji.

Delujemo u oblasti primene blockchain tehnologije u sferi finansijskog, bankovnog i energetskog sektora, uključujući i zelenu energiju, uz praćenje tržišta i konstantno učenje. U Bloxico-u volimo da kažemo da se radujemo izazovima jer za sve postoji rešenje ukoliko ste voljni da ga nađete. Među našim saradnicima imamo upravo to – motivisan i stručan tim ljudi koji svoju ekspertizu i želju za stvaranjem pretvaraju u dela iz dana u dan.

U budućnosti ćemo, kao i do sada, težiti inovacijama i tragati za novim rešenjima upotrebe tehnologije za postizanje sve boljih ciljeva: korišćenje blockchain-a na revolucionarni način, kao i način poboljšanja i unapređenja postojećih rešenja koja pojedinicu i kompanijama unapređuju poslovno delovanje.“

Pavle Kutlešić, lider CE Technology Fast 50 programa u Srbiji je impresioniran kvalitetom ovogodišnjih učesnika. „Gde god da pogledate na rang listi, postoje kompanije sa softverskim rešenjima koja predstavljaju proboje na tržištu, fintech firme koje razbijaju ustanovljene kalupe, firme koje postavljaju trendove u oblasti hardvera, pionire u oblasti zdravstva i nauke o životu i lidere u oblasti medija i industrije zabave. Posebno me raduje što su na ovogodišnjoj rang listi i dve briljantne mlade kompanije iz Srbije među njima, i sa velikim interesovanjem ću pratiti njihov dalji rast i razvoj. Poznajući inovativnost i preduzetnički duh naših kompanija, uveren sam da će svake naredne godine biti sve više kompanija iz Srbije na ovoj rang listi.“

Činjenice i podaci
Poljska je imala najviše učesnika u ovogodišnjoj listi Najbržih 50 sa 17 firmi, a sledi je Češka Republika sa 13. Zastupljeno još sedam zemalja: Hrvatska (8), Slovačka (4), Mađarska (3), Bugarska (2) i po 1 iz Litvanije, Rumunije i Srbije.

Softverske kompanije i dalje dominiraju rang listom, sa 33 učesnika, a slede fintech firme (6), hardverske kompanije (5), firme iz oblasti medija i zabave (4) i firme iz oblasti zdravstva i nauke o životu (2). Uprkos dominaciji softverskih kompanija, nijedna od njih ne zauzima prva tri mesta. Fintech kompanije zauzele su prvo (FTMO) i drugo (PayPo), a treće mesto zauzela je firma iz oblasti zdravstva (Multiplex DX).

Već drugu godinu za redom, pobednik takmičenja 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi je firma FTMO iz Češke Republike. FTMO je izradila i vodi jedinstvenu platformu za edukaciju trgovaca na finansijskim tržištima, koja ih uči odgovarajućim tehnikama upravljanja rizicima i motiviše da budu disciplinovani u svom poslovanju. Pošto je doslovno izmislila taj sektor 2015. godine, firma FTMO danas ima oko 60 konkurenata i ostaje neprikosnoveni tržišni lider. Cilj kompanije je da proširi svoju ponudu stvaranjem velike tehnološke holding kompanije i omogućavanjem klijentima da investiraju u raznovrsna sredstava.

Na čelu kompanija na listi Kompanije u usponu za one koje su premlade da učestvuju u programu Najbržih 50 nalazi se DIANA Biotechnologies. DIANA (akronim od DNA-linked Inhibitor ANtibody Assay), vodeća veoma inovativna češka biotehnološka kompanija koja razvija proizvode zasnovane na najsavremenijim istraživanjima u oblastima kao što su molekularna dijagnostika i otkrivanje novih lekova. Tokom pandemije razvila je jedan od najinovativnijih testova na svetu na COVID-19 i postala najveći češki proizvođač PCR testova. Danas, sa blizu 100 zaposlenih, ima kapacitet i ambiciju da realizuje ambiciozne dugoročne projekte na globalnom nivou.
Na prvom mestu u novoj kategoriji Centralnoevropska tehnološka raketa! je firma Autenti iz Poljske. Kompanija Autenti je napravila i plasirala na tržište rešenje koje omogućava svakom preduzetniku da potpiše pravno obavezujuće dokumente na internetu – bezbedno, u samo jednom kliku, 24 sata svakog dana u nedelji, kod kuće, na poslu ili u hodu. Njihova platforma na jedinstven način kombinuje elektronski potpis i inovativnu tehnologiju u okviru zakonskog okvira zasnovanog na evropskim i nacionalnim propisima. Danas, pošto je kompanija spremna da ubrza svoju međunarodnu ekspanziju, platforma Autenti je već omogućila e-potpis na više od 4,5 miliona dokumenata.

Related Posts