Britanija dala zeleno svetlo za novo naftno polje u Severnom moru

by Vesna Lapčić

Britanija je dala „zeleno“ svetlo za razvoj jednog od najvećih projekata u vezi sa naftom i gasom poslednjih nekoliko godina – North Sea Rosebank kojim upravlja Equinor’s. Ovim su se rasplamsale strasti između onih koji zagovaraju energetsku nezavisnost i zaštitnika ekologije, preneli su britanski mediji.

Ovo saopštenje je došlo nakon što je premijer praktično razvodnio plan zemlje da do 2050. postane klimatski neutralna podstičući debatu među Britancima o klimatskoj strategiji.

Ministar energetike, Kler Koutino je rekao da bi novo naftno polje imalo manje emisije CO2 u odnosu na starija naftna polja.

Naravno, ekološki pokreti su se pobunili protiv ovog plana jer smatraju da će to Britaniju odaljiti od cilja da 2050. postane klimatski neutralna.

Očekuje se da Rosebank proizvede 300 miliona barela nafte tokom svog životnog veka. Britanska naftna industrija iz Severnog mora je u padu u poslednje dve decenije ali i dalje u većoj meri doprinosi ekonomiji budući da je u njoj zaposleno 200.000 ljudi i obezbediće 50 milijardu funti prihoda od taksi u narednih pet godina, podaci su britanske vlade.

Related Posts