Boeing neće da održava ruske avione, Apple zaustavio prodaju telefona u Rusiji

by Vesna Lapčić

Boeing je suspendovao održavanje i tehničku podršku za ruske avio-kompanije, a američka energetska kompanija Ekkon Mobil saopštila je da će napustiti Rusiju, pridruživši se rastućoj listi zapadnih kompanija koje odbacuju Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu, piše Reuters.

Američki tehnološki gigant Apple rekao je da je zaustavio prodaju iPhone-a i drugih proizvoda u Rusiji, dok se Ford Motor pridružio drugim proizvođačima automobila obustavom poslovanja u zemlji.

Zapadne zemlje su stalno pojačavale sankcije Rusiji otkako je prošle nedelje izvršila invaziju na Ukrajinu, uključujući zatvaranje nekih ruskih banaka iz globalne finansijske mreže SWIFT.

Mere su ugrozile rublju i primorale centralnu banku da podigne kamatne stope, dok je Moskva odgovorila na rastući egzodus zapadnih investitora privremeno ograničivši prodaju ruske imovine strancima.

Međunarodni špediteri kao što su Maersk, Hapag Lloyd i MSC obustavili su rezervacije za i iz Rusije,. Sankcije takođe pritiskaju ruski sektor avijacije.

Google, u vlasništvu kompanije Alphabet Inc, saopštio je da je blokirao mobilne aplikacije povezane sa ruskim državnim izdavačem RT iz svojih funkcija vezanih za vesti, uključujući pretragu Google vesti.

Googl je takođe zabranio RT-u i drugim ruskim kanalima da primaju novac za reklame na veb-sajtovima, u aplikacijama i video snimcima na Jutjubu, što odražava potez Fejsbuka.

Microsoft saopštio je da će ukloniti mobilne aplikacije RT-a iz svoje Windows App prodavnice i zabraniti oglase na medijima koje sponzoriše ruska država.

Foto: Pixabay.com

Related Posts