Beam Global, listiran na berzi Nasdaq preuzeo kraljevsku Amig

by Vesna Lapčić

Kompanija Beam Global, (Nasdaq: BEEM, BEEMW) vodeći provajder inovativnih održivih proizvoda i tehnologija za punjenje električnih vozila (EV), skladištenje energije i energetsku sigurnost, objavila je da je potpisala Ugovor o kupoprodaji akcija firme Amiga DOO Kraljevo. Firma Amiga DOO iz Kraljeva, predstavlja etabliranog proizvođača specijalizovanih konstrukcija i opreme za komercijalne i javne potrebe i kroz svoje poslovanje prisutna je na 16 tržišta. Očekuje se da će transakcija, procenjena na oko 10 miliona evra, biti zatvorena početkom četvrtog kvartala 2023. godine, kada će Amiga DOO biti preimenovana u Beam Europe.

Svojom pozicijom jednog od vodećih evropskih proizvođača specijalizovanih konstrukcija i opreme za uličnu rasvetu, komunikacionu i energetsku infrastrukturu, ali i zbog svojih proizvodnih i inženjerskih potencijala, Amiga DOO prepoznata je kao idealan partner za dalji razvoj proizvodnje i usavršavanje proizvoda kompanije Beam Global za potrebe evropskog tržišta. Zahvaljujući kapacitetima koje poseduje kompanija Amiga DOO biće u prilici da EV Standard™, patent kompanije Beam Global, plasira na tržište Evrope i SAD. Integracija ekspertiza kompanije iz Kraljeva u postojeći Beam Global tim obezbediće značajno unapređenje i ubrzanje ciklusa razvoja proizvoda i smanjiti potrebu za povećanjem inženjera Beam Global u SAD.

„Više od 30 godina gradili smo kredibilitet i čvrste odnose sa klijentima iz javnog i komercijalnog sektora na čak šesnaest tržišta širom sveta i mnogi naši kupci su stalni kupci. Priključivanjem kompaniji Beam Global dobijamo mogućnost da našim postojećim kupcima ponudimo najnovija infrastrukturna rešenja za punjenje električnih vozila bazirana na obnovljivim izvorima energije, istovremeno otvarajući potpuno nove prilike za nas. Posedujemo inženjerske i operativne sposobnosti za proizvodnju Beam Global rešenja, kao i dugačak spisak perspektivnih tržišta na koja oni mogu biti plasirani. Radujem se spajanju našeg inženjerskog tima sa timovima iz San Dijega i Čikaga, što će nam omogućiti da brzo predstavimo, kako trenutni, tako i budući porfolio Beam global proizvoda, poput EV Standard™, i na evropskom i na tržištima širom regiona. Evropa ima veliki potencijal za razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila, obnovljivih izvora energije i energetske sigurnosti, a Beam proizvodi nude rešenje za svaki od ta tri segmenta“, rekao je Ivan Tlačinac, izvršni direktor i vlasnik kompanije Amiga koji će ostati u firmi i nakon akvizicije i voditi evropske operacije Beam Global.

 Beam Global očekuje da će akvizicija doprineti rastu prihoda njihove kompanije. Profil kupaca kompanije Amiga u Evropi sličan je profilu klijenata kompanije Beam Global u SAD, a očekuje se i značajan rast same kompanije kroz spajanje trenutnog poslovanja kompanije Amiga sa portfoliom proizvoda čiste tehnologije Beam Global.

  „Evropsko tržište nudi velike mogućnosti za širenje poslovanja naše kompanije, imajući u vidu da je automobilsko tržište veće nego u Kini ili SAD, ali i posvećenost ovog dela sveta održivosti, elektrifikaciji i obnovljivoj energiji kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. Kompanija Amiga poseduje izuzetne veštine, proizvodne kapacitete i fabrička postrojenja koja su nam potrebna za proizvodnju naših patentiranih rešenja. Oni uspešno posluju sa istim profilom klijenata i kupaca koji su nama u SAD omogućili izuzetno brz rast, a spajanje naše dve kompanije otvoriće nam momentalni pristup na 16 međunarodnih tržišta. Proizvodni i inženjerski timovi kompanije Amiga imaju sposobnosti da razvijaju i proizvode naš patentirani proizvod EV Standard, za koji verujem da može da postane naš najprodavaniji proizvod i u Americi, i u Evropi. Već neko vreme smo tražili priliku kao što je ova, i izuzetno smo srećni zbog mogućnosti da proširimo naše poslovanje na tržišta za koja se nadamo da će biti značajnija nego što je to SAD, gde trenutno beležimo izuzetan organski rast. Ovim potezom dodali smo atribut „globalno“ u Beam Global“, poručio je Dezmond Vitli, CEO kompanije Beam Global.

 Beam Global je kompanija čije se sedište nalazi u San Dijegu i Čikagu, jedan je od lidera u oblasti čiste tehnologije i pruža inovativne, održive proizvode i rešenja za punjenje električnih vozila (EV), skladištenje energije i energetsku sigurnost. Osnovne platforme ove kompanije su Beam EV ARC™ i Solar Tree®, održivi sistemi za punjenje električnih vozila (EV), Beam AllCell™ rešenja za skladištenje energije visokih performansi, kao i proizvodi za energetsku otpornost. Uz ove platforme Beam Global ima i bogatu biblioteku patenata. Kompanija razvija, patentira, dizajnira, konstruiše i proizvodi jedinstvena i napredna rešenja za čistu mobilnost koja štite životnu sredinu, štede vreme i novac kupaca, osnažuju zajednice i održavaju ljude u pokretu. Beam Global nalazi se na Nasdaq pod simbolima BEEM i BEEMV. Za više informacija posetite BeamForAll.com , LinkedIn , YouTube i Twitter .

Related Posts