Balat – nestvarna četvrt u Istanbulu

by Vesna Lapčić

Balat je najstarija četvrt u Istanbulu, nezaboravno mesto koje ne bi trebalo propustiti kada ste u ovom neverovatnom gradu.

Karakteristika Balata su šarene zgrade, specifičnog stila. Mnoge od njih su napuštene, ali i dalje čarobne. Kraj je brdovit, te kada se popne na vrhu nekih ulica, može se videti i obala. Ali ono što domira Balatom su boje…

Četvrt je prvo postala mesto nastanjivanja Jevreje u 15. veku te je u toj oblasti napravljeno 18 sinagoga od kojih danas postoje svega dve. Iako se često naziva „jevrejska četvrt, Balat je zapravo bio mesto stanovanja brojnih etničkih grupa, Grča, pa čak i Bugara o čemu svedoče crkve. Danas, u toj četvrti uglavnom žive Turci, a Balat se 1985. našao na UNESCO listi kulturne baštine.

Iako se zaista vidi duh vremena na mnogim nerenoviranim zgradama, možda baš sve to zajedno sa onim uređenim u boji, ovoj četvrti daje poseban duh. Šetali smo Balatom u nedelju ujutru, u Turskoj je bio još uvek na snazi policijski čas, retko ko se mogao sresti na ulici. Oko 10 sati tog jutra Balat je počeo da se budi i šetajući smo nabasali na ulicu sa jedinstvenim kafićima, restoranima, idealnim za doručak ili tursku kafu. Policijski čas nije važio za turiste, a sve te puste ulice davale su posebnu notu doživljaju Balata.

Related Posts