Tržište izmenjene realnosti vredeće 300 milijardi američkih dolara

by Vesna Lapčić

Tržište izmenjene realnosti (AR) vredeće čak 300 milijardi američkih dolara do 2025. godine, saopšteno je prilikom Huawei samita „Bolji svet“ za 5G + AR. Izmenjena realnost je dodavanje digitalnih elemenata putem softvera u živi svet što se obično radi pomoću kamere. Ovaj trend će biti najviše prihvaćen u pet grana: obrazovanju, društvenim mrežama, kupovini, putovanjima i navigaciji i igrama.

Bob Cai, predstavnik Huawei BG CMO, istakao je da ova industrija može da omogući konvergenciju fizičkog i digitalnog sveta, pretvarajući snove u realnost.

Predstavnici kompanije na događaju su demonstrirali kako Huawei „proizvodi“ AR. Naime, Huawei Air Photo koristi jedinstvene algoritme za pretvaranje 2D fotografije u digitalni 3D model, znatno pojednostavljujući AR 3D modeliranje likova. Predstavljen je i Huawei AR Engine – platforma za razvoj koja je orjentisana na mobilne uređaje. Uz Huawei AR Engine, programeri treba da napišu samo 10 redova kodova da bi stvorili AR efekte, što značajno povećava efikasnost razvoja ovih aplikacija.

Direktor Biroa za upravljanje komunikacijama u Šenženu, He Čengjian, istakao je da je Šenžen prvi grad na svetu sa punom pokrivenošću 5G SA.

„ICT usluge koje predstavlja AR mogu se potencijalno usvojiti u širokom spektru industrija, uključujući industrijsku proizvodnju, elektronsku trgovinu, nekretnine, uređenje doma, kulturu, sport, turizam, zdravstvo i obrazovanje. AR aplikacije postale su ključni pokretač digitalne transformacije i duboko će promeniti proizvodne metode i način na koji živimo“, istakao je Čengijan.

Cai je podsetio da je važno da čitava industrija sarađuje na stvaranju 5G + AR ekosistema.

„Ako želite da idete brzo, idite sami; ako želite daleko, idite zajedno. Razvoj AR zahteva da čitava industrija sarađuje i stvori prosperitetni 5G + AR lanac vrednosti. AR i 5G se kombinuju u pravo vreme. 5G uključuje AR, a AR uključuje 5G“, zaključio je Cai.

Related Posts