Šteta od zemljotresa u Zagrebu veća od 10 milijardi evra, osiguranih malo

by Vesna Lapčić

Hrvatski osiguravači isplatili su dosad 6255 odštetnih zahteva po polisama za osiguranje od zemljotresa koji je ove godine snažno pogodio glavni grad Zagreb. Vrednost dosadašnjih odštetnih zahteva je 194 miliona kuna (1 EUR oko 7 kn), objavili su čelnici Hrvatskog ureda za osiguranje, piše Novac.rs.

„Iako još uvek primamo zahteve za procene šteta od zemljotresa, a deo zahteva još je u obradi, dosad isplaćeni iznos šteta, gledajući ukupni iznos štete od zemljotresa u Zagrebu i okolini koji iznosi frapantnih 86 milijardi kuna , jasno ukazuje na zaključak da smo kao društvo značajno neosigurani ili podosigurani“, ocenio je član Uprave Croatia osiguranja Vančo Balen.

Prosečna premija osiguranja od zemljotresa je, kako je rekao, oko 800 kuna, a prosečna isplaćena šteta ove godine bila je više od 30 hiljada kuna, zaključivši kako su odštete višestruko veće od godišnjih prosečnih premija.

U Hrvatskom uredu za osiguranje procenjuju da će osiguravači ukupno isplatiti odštete u iznosu od 400 miliona do 500 miliona kuna. Napominju kako svetska iskustva govore da je krajnji rok za isplatu šteta od potresa dve godine.

Balen je upozorio da zemljotres u Zagrebu iz marta ove godine nije usamljena elementarna nepogoda, da su poplave i oluje učestale, zaključivši kako je ‘osiguranje civilizacijski odgovor na situacije kao što su prirodne katastrofe’.

Foto: Pixabuy

Related Posts