Slike od stakla – pozitivni motivi za svaki prostor

by Vesna Lapčić

Nisam ni slutila tog oktobarskog jutra 2015. godine da se u momentu, kada plačući gledam na slomljeno staklo svog auta, zaparvo rađa jedna nova epoha mog života – stvaranje umetničkih dela od delića stakla. U svet umetnosti su me privukli osećaj, emocije, i vera da dela koja stvaram zaista vrede. Vrede, pre svega, zbog samog čina nastanka gde iz jedne loše situacije izvlačimo najbolje. Često volim da kažem: „Loše pretvaram u dobro“.

Vodilja za ovih pet godina mi je bila da “ono što osećam i stvaram“. Motivi koje odaberem i jesu ono u šta verujem. Često su motivi: pegaz, sunce, drvo, oko, balerina, ptice, anđeli. Ovi motivi nose poruke: vere, dobrote, sklada, života, napretka, rasta, vizije, igre, plesa, glasova i anđela čuvara.

U početku sam stvarala to što je meni blisko, što me okruživalo i živelo sa mnom i u meni kao uverenje.

Kasnije sam se usavršavala, počela sam da kombinujem staklo i kamen u izradi mozaika, isprobavam razne metode ali se držim onoga što je u meni. Radim osećajem i verom.

Iako nisam planirala, nastupile su izožbe. Posle prve izložbe dobila sam mnogo pozitivnih poruka što me je motivisalo za dalji rad. Od prve izložbe došla sam do dvanaeste za tri godine.

A zatim su usledile želje i naridžbine. U početku sam se protivila tome, a onda sam našla model koji funkcioniše. Svako može da odredi temu, ali izradu te teme prepušta meni. Na kraju kupac dobija šta je želeo sa mojim umetničkim pečatom.

U modernom svetu umetnosti često se srećemo sa delima koje nas razvesele u nečijoj kancelariji, banci, restoranima, hotelima… Staklo je dosta prisutno i u modernoj aritekturi i često se kombinuje sa drvetom i kamenom.

Izdvojila bih znak medicinskih radnika i medicinara koji sam radila za jednu kliniku. Danas se ta slika nalazi na ulazu u kliniku gde svetluca i daje pozitivnu atmosferu svakom pacijentu.

Za razne hotele sam radila dela koja su pratila motive pozitivnih misli. Mislim da je važno kakvim motivima oplemenimo prostor. Na mojim delima su uvek prisutni radost, sreća i nešto što nas podstiče na dobra dela, dobre misli i samim tim bude dobre emocije i osećaje.

Grb kneza Lazara Hrebeljanovica sam uradila za moj rodni grad Kruševac, a mozaik, na koji sam posebno ponosna, krasi centar grada odnosno Trg kosovskih junaka. Taj Grb sam radila dva meseca u vremenu nakon svog redovnog posla u kompaniji za posredovanje osiguranjem.

U Narodnoj banci se nalazi delo „Svet od novca“ koje je ušlo u zbirku umetnina Narodne banke Srbije. Urađeno je od novčica iz svih delova sveta od 1875. godine do danas. Po jedan novčić iz Srbije je na svakom kontinetu.

Trenutno pripremam jednu zanimljivu izložbu, uz to su prisutni razni projekti i iščekivanje rezultata konkursa, kao i izrada poručenih dela. Zrno po zrno, staklić po staklić, gradim sa ljubalju svoj kutak od stakla trudeći se da što više dobrih dela ostavi traga i pošalje jasne poruke publici.

Autor teksta i dela: Jelena Borovčanin

Related Posts