QR kod osvaja svet

by Vesna Lapčić

Srbija je spremna za biometrijske kartice budućnosti, ali će vremenom korišćenje mobilnih telefona za bezgovinska plaćanja preuzeti primat nad “plastičnim novcem”, koje već sada se ubrzano razvija. Godinu dana od primene instant plaćanja u Srbiji (IPS), pitanje je meseca kada će početi masovnije transakcije korišćenjem i QR koda na prodajnim mestima. Postoji interesovanje za korišćenje IPS QR koda za kupovinu robe i usluga na internetu, kao i kompanija za osiguranje da omoguće svojim klijentima plaćanje polisa osiguranja na ovaj način.

U toku su završne pripreme učesnika u Sistemu za instant plaćanja Narodne banke Srbije za masovnije pružanje usluge instant plaćanja na prodajnim mestima i usluge skeniranja IPS QR kodova na štampanim računima/fakturama.

Paralelno se radi i na razvoju još dve dodatne funkcije IPS NBS sistema – instant plaćanja korišćenjem samo broja mobilnog telefona korisnika, kao jedino potrebnog podatka za iniciranje transakcije instant plaćanja kroz IPS NBS sistem, i usluga preuzimanja podataka iz faktura/računa, kao što su komunalne i telekomunikacione usluge.

Nastao izvorno u Japanu za praćenje lanca snabdevanja, QR kod je usvojen kao tehnologija od strane kineskih kompanija za plaćanje. QR kod postaje sve učestaliji način plaćanja u svetu. Pay TM u Indiji, na primer, ima vise od 300 miliona korisnika i 60 miliona trgovaca koji ga koriste, navodi se u članku Forbsa koji potpisuje Alex Lazarov. U Kini čak i prosijaku može da se ostavi novac preko QR koda.

U Narodnoj banci Srbije su svojevremeno saopštili da treba raditi na podsticanju bezgotovinskih plaćanja jer sve više ljudi koristi mobilne telefone. „Plaćanja korišćenjem QR koda smanjuju troškove platnih transakcija i čine elektronska plaćanja jednostavnijim, pa se građani pozivaju da koriste bezgotovinske oblike plaćanja. Dovoljno je samo da korisnik usmeri kameru telefona i skenira QR kod da bi započeo plaćanje, čime se smanjuje mogućnost da korisnik pogreši prilikom unosa podataka o plaćanju. Popularnost QR koda kod mobilnih plaćanja u svetu stalno raste, što je u skladu s rastom broja korisnika „pametnih” telefona”, naveli su tada u NBS.

Related Posts