Prve srpske baterije za skladištenje struje

by Vesna Lapčić

Srpsko-američka kompanija EnGoPlanet proizvela je prve baterije od 5kWh i 10kWh i u skorijoj budućnosti planira predstavljanje velikih baterija od skoro 1MWh, piše portal Biznisuregionu.rs.

Kompanija čija je centrala u Teksasu, a fabrika u Inđiji, najavljuje dodatno širenje proizvodnih kapaciteta u Srbiji, kako bi u potpunosti preusmerila fokus ka poizvodnji baterija koje će biti namenjene globalnom tržištu.

Pogon otvoren prošlog leta prva je fabrika u ovoj zemlji regiona za proizvodnju takvih baterija.

Pet godina traje razvoj baterija za skladištenje energije

-Mi smo duže od pet godina u poslovima razvoja baterija za skladištenje električne energije. Instalirali smo više od 2.000 sistema širom sveta u kojima su korišćene EnGoPlanet baterije. Imamo veliku potražnju od inostranih klijenata i planiramo da proširimo proizvodne kapacitete koji će omogućiti da ispunimo sve zahteve klijenata, kaže Petar Mirović, direktor kompanije EnGoPlanet.

KLIJENTI SPACEX I MICROSOFT

Među klijentima koji koriste EnGoPlanet baterije su i čuveni SpaceX (kosmodrom Ilona Maska), Microsoft, Kuvajtska naftna kompanija. Prošle jeseni solarne svetiljke koje su drugi značajan proizvod ove kompanije isporučene su Kataru, uoči održavanja Svetskog kupa u fudbalu, pisao je Biznis u regionu https://biznisuregionu.com/solarne-bandere-iz-srbije-u-spacex-bazi-ilona-maska/

Sve veće je interesovanje i u zemljama regiona. Nedavno su, takođe, solarne svetiljke isporučili u Crnu Goru,  za kompleks Luštica Bay.

Petar Mirović, osnivač kompanije je na ideju razvoja solarnih, inovativnih rešenja došao pre više od decenije. Tada je bio stanovnik Njujorka i usled posledica uragana Sendi, desetak dana živeo je u delu grada bez struje.

Ubrzo je započeo rad na startup-u: razvoju pametne ulične rasvete i punjača za gedžete koji će raditi na čistu, besplatnu, solarnu energiju, dostupnu svuda oko nas.

Rast tržišta baterija za skladištenje struje do 2030.

Tršište baterija za skladištenje električne energije je u velikom usponu.

Predviđa se da će instalacije za skladištenje energije širom sveta dostići kumulativnih 411 gigavata (ili 1.194 gigavat-časa) do kraja 2030. godine, prema najnovijoj prognozi istraživačke kompanije BloombergNEF (BNEF).

To je 15 puta više od 27GV/56GVh skladišnog prostora koji je bio onlajn na kraju 2021.

Ono što razlikuje EnGoPlanet baterije jeste vek trajanja i  upotreba LFP ćelija koje su najbezbednije i idealne za skladištenje električne energije. Korišćenjem ovih baterija i kompanije i pojedinci mogu značajno da uštede na računima za električnu energiju jer razvijaju i sistem da baterije mogu da se pune tokom noći kada je jeftina struja i da se prazne tokom dana kada je električna energija do pet puta skuplja.

Foto EnGoPlanet

Related Posts