Prva 3D štampana kuća u istočnoj Evropi – napravljena za manje od 24h

by Vesna Lapčić

Prva 3D štampana kuća „ProtoDom“ u istočnoj Evropi, koju su napravila dva čoveka i jedna mašina za samo 21 sat i 15 minuta, premijerno je predstavljena u Naučno tehnološkom parku Čačak. Ova inovativna kuća odmah je spremna za život, napravljena je od betona i pruža apsolutnu sigurnost, jer su testiranja rađena u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, pokazala da je otporna na vetrove, zemljotrese i druge nepogode.

U izgradnji kuće korišćena je inovativna tehnologija 3D štampača napravljenih u Srbiji. Izgradnjom 3D štampanih kuća smanjuju se troškovi investitora, kao i povrede na gradilištima širom sveta i količina otpada koju viđamo pored njih.

Prednosti 3D štampane kuće u odnosu na one koje su tradicionalno građene su kvalitet i čvrstina materijala, koji je u odnosu na standardni beton i opeku 3-5 puta čvršći. Takođe, važna prednost je i brzina gradnje jer svi radovi na 3D štampanoj kući teku simultano, i ugradnja cevi, instalacija, stolarije, pa nema gubljenja vremena. Dodatno, veoma je važan podatak da je količina otpada ravna nuli jer se unapred zna potrebna tačna količina materijala“, izjavio je na svečanom predstavljanju prve 3D štampane kuće Nikola Rakić, generalni direktor kompanije „Natura Eco“, čije je delo ovaj inovatni projekat.

Izgradnjom 3D štampanih kuća sigurnost učesnika na gradilištu je potpuna što je neizmerno važno ako se ima u vidu da je pad sa skele u našoj zemlji među najčešćim povredama na radu.  Ovaj projekat stavlja Srbiju na svetsku scenu 3D građevinske štampe rame uz rame sa tehnološki najnaprednijim silama.

KAKO ĆE PANDEMIJA UTICATI NA PROJEKTOVANJE PROSTORA?

„Kompanija ’Natura Eco’ predstavlja jedan od najsvetlijih primera kako se inovacije svetskog potencijala mogu razvijati u maloj sredini. Od samog početka razvoja ideje za štampu prve 3D kuće u ovom delu Evrope, NTP Čačak je bio podrška. Ovo su samo prvi koraci, ne i mali. Očekuju nas još veći rezultati u narednim godinama, što nam nameće još veću odgovornost, ali i privilegiju jer se upravo kroz zajednicu NTP Čačak pokreće razvoj regionalne privrede zasnovan na znanju“, istakao je Mirko Pešić, v.d. direktora Naučno tehnološkog parka Čačak.

Svest o automatizaciji i digitalizaciji u građevinskoj industriji je još uvek na niskom nivou, ali se situacija postepeno menja na bolje. Prognoze pokazuju da će tržište 3D građevinske štampe do 2027. godine na svetskom nivou porasti na neverovatnih 40 milijardi dolara. Budućnost je stigla sa inovativnim 3D štampanim kućama!

Related Posts